Dünyada sadece Urfa’da yetişen ‘karagül’ Fırat Nehri sahilinde yetiştirilecek

05-12-2019
Rûdaw
Etiketler Urfa Halfeti Karagül Fırat Nehri
A+ A-

Haber Merkezi - Dünyada sadece Urfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagülün üretimi, turistlerin daha rahat görebilmesi amacıyla Fırat Nehri sahilinde de yapılmaya başlandı.

Birecik Barajı'nın suları altında kalan ve Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nin 2013 yılında “sakin şehir” ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Kürt kentlerinin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.

Büyük bölümü sular altında kalan "batık kenti", birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale ile su altında kalan caminin minaresini ve terk edilmiş eski yapıların düzenlenen tekne turlarıyla görülmesi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği ilçe, kendine has coğrafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetişen “karagül” bitkisini de barındırıyor.

Birecik Barajı'nın su tutmasıyla birlikte o bölgede yetişme alanı azalan karagül, Halfeti Belediyesince yürütülen çalışmalarla daha fazla yetişme alanına kavuştu.

Kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle turistlerden yoğun ilgi gören karagül, ziyaretçilerin daha kolay görmesi amacıyla belediye tarafından Fırat Nehri kenarına yapılan serada yetiştirilmeye başlandı.

İlçeye giden ziyaretçilerin serada görme fırsatı bulduğu ve ilkbahar ile sonbahar mevsimleri olmak üzere iki defa açan karagülün daha fazla alanda yetiştirilmesi ve üretilmesi için sahil kenarında yeni yetiştirme alanları oluşturulacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli