Buldan: Gülistan Doku Dersim’in, Türkiye'nin kızıdır

05-11-2020
Rûdaw
Etiketler HDP Pevin Buldan Gülistan Doku Dersim
A+ A-

Haber Merkezi – HDP  Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Dersim'in sadece insanlarına dönük değil, Dersim'in doğasına, coğrafyasına, ağaçlarına, suyuna kadar her şeyine devlet ve sistem tarafından bir müdahale var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından gerçekleştirilen program kapsamında Dersim’de kadınlarla bir araya gelen Pervin Buldan, burada yaptığı konuşmada, “Dersim tarih boyunca direnen ve mücadele eden bir kenttir. O yüzden bugün devletin de Dersime yönelik yaklaşımı farklı ve çok başkadır” diye konuştu..

“Sistemin Kürtlerin yaşadığı topraklara yönelik farklı konsepti devrede”

 “Bugün Dersim üzerinde büyük oyunların oynandığını da biliyoruz” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dersim'in sadece insanlarına dönük değil, Dersim'in doğasına, coğrafyasına, ağaçlarına, suyuna kadar her şeyine devlet ve sistem tarafından bir müdahale var. Bugün Gülistan Doku başta olmak üzere Dersimli kadınlara dönük sistematik bir konsept ile karşı karşıyayız.

Evet, bugün belki içerisinde bulunduğumuz koşullarda her bölgeye her coğrafya farklı bir uygulama var ama Kürtlere ve Kürdistan’a çok daha farklı bir uygulama var. Her gün bir ilimizde kadın katliamlarının yaşandığı, kadınların intihara zorlandığı, kadınlara taciz ve tecavüzün yapıldığı haberlerini alıyoruz. Ve bunun özellikle Kürt kentlerinde olması hiç tesadüfi değil. Şırnak’ta, Batman’da, Mardin ve Dersim’de olması hiç de tesadüfi değil. Sistemin özellikle Kürt kadınlarına, Kürt gençlerine, Kürt coğrafyasına, Kürtlerin yaşadığı topraklara yönelik farklı bir konsepti devrede. Bu konsept çerçevesinde her gün bir yerde ya bir kadına tecavüz ediliyor ya bir kadın şiddete uğruyor ya katlediliyor. Kadınların dışında da yine Kürtlerin yaşadığı bölgelere farklı şekillerde müdahaleler yapılıyor. Ya ormanlar yakılıyor ya Alevilerin ibadethanelerine müdahale ediliyor.

Örneğin Munzur Gözelerinin bugün ‘peyzaj’ olarak ele alınması ve değiştirilmesi, Alevi halkına ve Alevi canlara yapılan en büyük haksızlık ve aymazlıktır. Çünkü Alevi geleneğinde, kültüründe sadece insanlar can değildir. İnsanların yaşadığı yerler de canlıdır ve Munzur Gözeleri, Alevilerin ikrarlarını tekrarladığı yerlerdir. İşte devletin Alevi kültürüne saldırısı, Alevi canların kendi ibadetlerini yerine getirdiği yerlere saldırısı hiç de tesadüf değildir. Alevilerin yaşadıkları ile Kürtlerin yaşadıkları arasında hiçbir fark yoktur. Alevi canlarımızın Cemevlerine yapılan saldırı ile Kürt halkının mezarlarına yapılan saldırı arasında hiçbir fark yoktur. İstanbul’da bir cenaze mezara götürülmek üzereyken bir Cemevine saldırı yapıldığını hiçbirimiz unutmadık. Ve yine aynı şekilde Alevilere yapılanlarla Kürtlere yapılan arasında bir fark yoktur derken, şuraya dile getirmek istiyorum; Alevilerin ibadet yerlerine saldırılırken, Kürtlerin de mezar taşlarına saldırılıyor.”

“Gülistan Doku’nun kaybolmasında parmağı olanlar korunup kollanıyor”

Pervin Buldan, toplantıdan önce Gülistan Doku ile ilgili arama çalışması yapılan yere gittiklerini belirterek, “Biliyorsunuz uzun süredir, 306 gündür Gülistan’dan hala haber yok ve Gülistan Doku’nun kaybolmasında etkili olan, parmağı olan insanlar bir şekilde korunup kollanıyor” dedi.

Buldan, “Bugün orada bekleyen Gülistan’ın ailesi büyük bir ızdırap yaşıyor. Ortada bir isim varken, ortada bu suçu işleyenin kimliği varken, bu suçun üstünün örtülmesi ve 306 gündür bir kadının bedeninin bulunamıyor olması bu iktidarın en büyük ayıbıdır. Bu ülkenin bir faili meçhul cinayetler ülkesi olduğunu biliyoruz, bu ülkenin kayıplar ülkesi olduğunu biliyoruz. Binlerce insanın kaybedilerek katledildiğini de biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gülistan Doku’ya ne olduğunu bilmenin herkesin hakkı olduğunu belirten Pervin Buldan, “Biz 'faili meçhul' desek bile faillerinin belli olduğunu, bu suçları işleyenlerin yargılanmadığını, ceza almadığını biliyoruz. Bu ülkede adaletin, hukukun olmadığını da biliyoruz. Ama eğer ortada bir can varsa ve o can bir kadınsa, işte o zaman Gülistan Doku’nun nerede olduğunu bulmak ve bunu bilmek hepimizin hakkıdır. Bu ailenin yanında olmak hepimizin sorumluluğudur. Gülistan Doku, bugün sadece bir ailenin kızı değil, Dersim’in, Türkiye’nin kızıdır” şeklinde konuştu.

Buldan, “Bu anlamda yapılan arama çalışmalarının farklı bir boyuta evrilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buradan iktidara bir kez daha sesleniyorum: Aynı yöntemler değil, sonuç alıcı başka yöntemlere başvurmak zorundasınız. Gülistan Doku’nun intihar ettiğini asla düşünmüyoruz. Gülistan’ın kaçırıldığından ve katledildiğinden şüpheleniyoruz. Bunun için de etkin bir soruşturma başlatılarak, gerçek faillerin yakalanmasını ve Gülistan Doku’nun mutlaka bulunmasını talep ediyoruz” diye ekledi.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli