Irak, konsolosluk saldırısını kınadı

05-11-2019
Rûdaw
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanlığı, ülkede devam eden gösterilerde bazı göstericilerin Tahran'ın Kerbela Konsolosluğu binasına yönelik saldırısını kınadı.

Ülkede ekonomik kriz, işsizlik, kamu hizmetlerinin eksikliği ve yolsuzluk gibi nedenlerle 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de tekrar başladı. Şimdiye kadar gösterilerde en az 250 kişi hayatını kaybederken, 11 binden fazla kişi de yaralandı.

Yüzlerce gösterici, 2 gün önce ülkenin güneyindeki Kerbela kentinde bulunan İran Konsolosluğuna girerek Irak bayrağını binaya asmıştı.

Göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 3 kişi ölmüş, 12 kişi yaralanmıştı.

Bakanlık tarafından olaylara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Yabancı misyon ve konsoloslukların güvenliğinin sağlanması kırmızı çizgidir. Misyonların korunması için güvenlik güçleri tüm tedbirleri alacak” ifadeleri kullanıldı.

Tahran’ın Kerbela Konsolosluğuna yönelik saldırının kınandığı açıklamada, olayın iki komşu ülkenin ilişkilerini etkilemeyeceği kaydedildi. 

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, yaptığı açıklamada, gösterilerin amacına ulaştığını ve artık hayatın normale dönmesi gerektiğini vurguladı ancak göstericiler, bugün de meydanları doldurdu.

Bağdat'ta bir grup gösterici, Yeşil Bölge'ye çıkan Ahrar Köprüsü'ne gelerek, buradaki barikatları aşmaya çalıştı. Güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu göstericilerden ölü ve yaralıların olduğu öne sürüldü.

Bu arada Basra'da da sokağa çıkan göstericiler, Körfeze açılan en büyük liman olan Um Kasr Limanı'nın önünde toplanarak protestolarını sürdürüyor. Limandaki ticaret akışının durma noktasına geldiği ifade edildi.

Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani, yaptığı basın açıklamasında, protestocuların güneydeki limanları kapatmasının ülkeye gıda girişini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli