Gazze Şeridi hükümetinden Filistin'deki Ezidi Kadına ilişkin açıklama

2 saat önce
Etiketler Fevziye Emin Seydo Filistin Gazze İsrail IŞİD IŞİD'le mücadele
A+ A-

Erbil(Rûdaw) – Gazze Şeridin'deki hükümet, Ezidi Kürt kadın Fevziye Emin Seydo'nun İsrail tarafından kurtarılmadığını ve kendi isteğiyle ailesinin yanına döndüğünü ileri sürdü.

İsrail ordusu, 10 yıl önce 11 yaşındayken IŞİD mensupları tarafından kaçırılan Fevziye Emin Seydo’nun Gazze’de düzenlenen bir operasyonda kurtarıldığını açıklamıştı.

İsrail ordusu Fevziye Emin Seydo’nun Gazze’de Hamas örgütü üyesi olduğu belirtilen bir kişinin evinde esir tutulduğunu ve kurtarıldığını duyurmuştu. Ordu, bu durumun IŞİD ile Hamas arasında bir bağ olduğunun kanıtı olduğunu kaydetmişti. İsrail ordusu ayrıca kurtarılan kadının ailesine geri gönderilmek üzere Irak hükümetine teslim edildiğini açıklamıştı.

Fevziye Emin Seydo 3 gün önce Irak hükümetine teslim edildikten sonra Şengal’deki yakınlarına ulaştı.

Gazze Şeridi hükümeti: Ezidi kadın kendi istemiyle ailesine gönderildi

Gazze Şeridi hükümeti ise İsrail ordusunun açıklamalarını yalanlayarak, Ezidi Kürt kadın Fevziye Emin Seydo’nun zoraki tutulmadığını, kendisinin talebi üzerine Irak’a ailesinin gönderildiğini duyurdu.

Gazze Şeridi Hükümeti genç kadının ‘gönüllü’ bir şekilde Suriye’de muhalefet grupları içerisindeki bir kişiyle evlendirildiğini ve bu kişinin öldürülmesi ardından kaynanası ile Filistin’e geldiği ileri sürüldü.

Açıklamaya göre, Ezidi Kürt kadın kendi talebiyle  bir süre önce yabancı uyruklu başka biriyle birlikte koruma altına alındı,  Ürdün ve İsrail hükümetlerinin koordinasyonun ile Kerem Ebu Salim Kapısından Gazze’den çıkarılarak ülkesine gönderildi.  

“Suriye’de muhalif gruplarda savaşan Filistinli biriyle evlenmişti”

Gazze Şeridi hükümeti Ezidi Kürt kadın Fevziye Emin Seydo’nun Gazze’ye gelişine ilişkin yaptığı açıklamada genç kadının Suriye muhalif grubu üyesi bir Filistinli ile ‘gönüllü’ bir şekilde evlendiğini ve onun ölmesi ile kaynanası ile birlikte Filistin’e geldiğini açıkladı.

Hükümet açıklamasında Fevziye Emin Seydo’ya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Ezidi kadın Suriye muhalefeti grupları içerisinde yer alan Han Yunus nüfusuna kayıtlı Filistinli bir savaşçı ile gönüllü bir şekilde evlenmişti. Ezidi kadın burada eşi ve kaynanası ile birlikte yaşıyordu. Eşi Suriye’de öldürüldükten sonra kaynanası ile birlikte Türkiye’ye daha sonra Mısır’a geçti. Buradan Filistin topraklarına girdi.

“Merhum kocasının erkek kardeşiyle evlendirildi”

Birkaç yıl sonra Ezidi kadın, merhum kocasının erkek kardeşiyle evlendi ve yıllarca onunla yaşadı. Eşi n işgalcilerin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım suçundan dolayı İsrail işgal ateşi altında şehit oldu.”

Hükümetin açıklamasına göre genç kadın ikinci eşinin Gazze’de ölmesi ardından Filistin hükümetinden güvenli bir yere alınması talebinde bulundu ve hükümet Gazze’nin güneyindeki kamplardan birinde barınacak bir yer sağlayarak tüm ihtiyaçlarını karşıladı.

Gazze hükümeti genç kadının saldırıların yoğunlaşması ardından kendini güvende hissetmediğini belirterek ailesi ile iletişim kurarak geri gönderilmeyi talep ettiği ve bu talebinin karşılandığı bu doğrultuda Ürdün hükümeti ile iletişime geçildiği  ifade edildi.

Gazze Şeridi Hükümeti genç kadının gönüllü bir şekilde yaşadıktan sonra resmi yollarla gönderilmesini iddia ettiği gibi ‘kaçırılma’ olarak lanse etmesini kınadı ve “Kocasını ödüren bu işgal gerçekliğidir. Söyledikleri iftiradır” iddiasında bulundu.

Açıklamada Ezidi kadının ‘eşinin’ öldürülmesinin yanı sıra Filistin halkına yönelik ‘soykırım’ın da kınanması için medya kuruluşlarına çağrı yapıldı.

Açıklamanın sonunda “İsrail işgalini ve Amerikan yönetimini, Gazze’de işgal ordusu tarafından işlenen insanlık suçlarından ve insanların ve yabancıların hayatlarını mahvetmekten tamamen sorumlu tutuyoruz. Uluslararası topluma ve tüm uluslararası kuruluşlara, İsrail işgalini durdurmak ve Gazze’deki soykırımı ve insanlığa karşı işlenen katliamları sonlandırmak için baskı yapmalarını talep ediyoruz" denildi.

Ne olmuştu?

Rûdaw, 10 yıl önce Şengal’den kaçırılan Fevziye Emin Seydo’unun Gazze’de olduğundan ilk kez Nisan 2022’de tarihinde haberdar olmuştu. Tüm girişimlere rağmen genç kadın konuşmaktan kaçınmıştı. Rûdaw TV’nin Duhok Ofisi Sorumlusu Nasır Ali’nin girişimiyle 2023 Ağustos’unda kendisiyle bağlantıya geçilen genç kadın o dönem ailesine dönmek istediğini, kendisine yardım edilmesini istemişti.

Rûdaw'ın ulaştığı bilgilere göre, 21 yaşındaki Fevziye Emin Seydo, Musul’a bağlı Baec ilçesine bağlı Gir Üzeyir nahiyesinden IŞİD üyelerince kaçırılmış, daha sonra Suriye’de Filistinli bir IŞİD mensubuyla evlendirilmişti. Evlendirildiği Filistinli IŞİD mensubunun ölmesi ardından, Filistinli IŞİD üyesinin annesi tarafından Gazze'ye götürülmüş, burada ‘eski kocasının’ kardeşiyle evlendirilmişti.

İsrail ordusu 3 gün önce Fevziye Emin Seydo’nun Gazze’de Hamas bir örgütü üyesinin evinde esir tutulduğunu ve kurtarıldığını duyurmuştu.

Ordu, bu durumun IŞİD ile Hamas arasında bir bağ olduğunun kanıtı olduğunu savunmuştu.  İsrail ordusu ayrıca kurtarılan kadının ailesine geri gönderilmek üzere Irak hükümetine teslim edildiğini açıklamıştı.

Sudani’nin Ezidi danışmanı: Uluslararası çabayla kurtarıldı

Diğer taraftan, Irak Dışişleri Bakanlığı, dört ayı aşkın süren çabalar sonucunda, ABD'nin Bağdat ve Amman büyükelçilikleri, Ürdün yetkilileri ve Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın ortak girişimiyle Fevziye'nin kurtarıldığını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Fevziye'nin Dışişleri Bakanı'nın doğrudan koordinasyonu ve gözetimi altında geri getirildiğini ve dün akşam ailesine teslim edildiğini bildirdi.

Ezidi Kürt kaçırılanların kurtarılması dosyasının sorumlusu Xayri Bozani, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Ezidi kadın ve kızların kurtarılmasına yardımcı olan veya kolaylaştıran herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Bozani, 3 Ağustos 2014’te IŞİD’ın Şengal’e gerçekleştirdiği saldırı sonucunda kaçırılan 6 bin 417 Ezidinin 3 bin 581’inin kurtarıldığını vurguladı.

Irak İstihbarat Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı ve IŞİD'den Kurtulan Kadınlar Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde Fevziye'nin kurtarılma operasyonunu yürüttüklerini açıkladı.

Irak İstihbarat Teşkilatı, bölge ülkelerinden birinden Fevziye hakkında aldıkları ipuçları ve bilgiler üzerine soruşturma başlattıklarını, sonuç olarak çarşamba sabahı Fevziye'nin Bağdat'a getirildiğini ve ailesine teslim edildiğini bildirdi.

Rûdaw’a konuşan Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani’nin Ezidi İşlerden Sorumlu Danışmanı Dr. Xelef Şengali ise, dört ayı aşkın süren çabalar sonucunda, ABD'nin Bağdat ve Amman büyükelçilikleri, Ürdün yetkilileri ve Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın ortak girişimiyle Fevziye'nin kurtarıldığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nda Ezidi Kadın Kurtarma Şubesi Genel Müdürü Serap İlyas  da, "Fevziye, Gazzeli bir IŞİD üyesinin yanındaydı. IŞİD üyesi öldürüldükten sonra, ölen IŞİD’linin annesi tarafından dört yıl önce Gazze'ye götürülmüştü" demişti.

Ağustos ayında Rûdaw TV’ye konuşan kadın nasıl kaçırıldığını ve Filistin’e götürüldüğünün hikayesini anlatmıştı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli