Duhok Mahkemesi 6 yaşındaki Axin ve babasının katiline ilk duruşmada idam verdi

Duhok (Rûdaw) – Duhok Mahkemesi, Ezidi Faruk Mirze Xelef ve 6 yaşındaki kızı Axin’in katilini idama cezasına çarptırdı.

2014’de IŞİD saldırıları nedeniyle Şengal’den göç eden Faruk Mirze, ailesiyle birlikte Zaho’daki Çemişko kampında yaşıyordu. 4 Ağustos’ta kızı ile birlikte Zaho’nun Bêdare mahallesindeki bir bahçede bekçilik yapan kişiyi ziyaret ettikten sonra ikisinden de bir daha haber alınamamıştı.

Ailenin polise başvurmasının ardından başlatılan aramalar sonucunda  Faruk Mirze’nin cansız bedeni 8 Ağustos’ta bir arazide gömülü halde bulunmuştu.

En son Faruk Mirze ve kızını gören bahçe bekçisi cinayet zanlısı olarak gözaltına alındı. Soruşturma sonrası 6 yaşındaki Axin'in cenazesi 11 Ağustos’ta babasının gömülü olduğu yerin 100 metre ilerisinde bulunmuştu.

Axin ve babası Faruk Mirze’nin davası bugün Duhok Mahkemesi’nde görüldü. İki saat süren duruşmanın ardından mahkeme katil zanlısını idama cezasına çarptırdı. 

Rûdaw Duhok muhabiri Eyüp Nasıri, mahkemenin baba ve kızını öldürme suçunun sabit olması nedeniyle ilk duruşmada sanığı idama mahkum ettiğini aktardı.

Duruşmayı izleyen muhabirimiz katilin Axin ve babasını öldürdüğünü kabul ettiğini ancak, daha önce ifadesinde kabul ettiği "işkence" ve "istismarı" reddettiğini söyledi.

Sanığın mahkemede Faruk Mirze'yi değil ama 6 yaşındaki kız çocuğunu öldürdüğü için pişman olduğunu söylediğini aktarıldı. 

Rûdaw’a konuşan Axin'in annesi Sêvê, idam kararının memnuniyet verici olduğunu belirterek, “İçim biraz rahatladı. Elimden gelse onu idam etmesine izin vermez parça parça ederdim. İnfazın yerine getirilmesini istiyorum" dedi.

Axin’in annesi duruşmada eşi ve kızının katilini görünce yüreğinde büyük bir acı hissettiğini belirterek, “Onların resmi hala gözümün önünde. Hiç gitmiyor” ifadelerini kullandı.

Faruk Mirze’nin ablası da, “Mahkemede bizim için şahitlik eden, bu adil kararın çıkmasını sağlayan avukat, savcı ve hakimlerden, herkesten Allah razı olsun. Bu tip insanlar Kürdistan’ın adını kirletiyorlar. Hemen idam edilsin, yaşatılmasın. Ona [sanık] ne yaparlarsa yapsınlar asla teselli bulamayacağız, çünkü ne zaman “Axîn” desek, kalbimizdeki acıyı hatırlayacağız” şeklinde konuştu.

İdama mahkum edilen sanık hakkında Rojavalı iki kız kardeşin kaybolması nedeniyle açılan soruşturma ise hâlâ devam ediyor.