Rojhılat Peşmergeleri 'silahları alınarak' yeni kampa yerleştirildi

Erbil (Rûdaw) – Rojhılatlı Kürt partilerin Peşmergeleri, aileleriyle birlikte Süleymaniye’deki Zirgiwêz Kampı’ndan çıkarıldı ve “silahsızlandırılarak” yeni kampa aktarıldı.

Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürt Peşmergeler ve aileleri bugün Süleymaniye’nin Tancero nahiyesinde bulunan Zirgiwêz Kampı’ndan çıkarıldı ve yine Süleymaniye’ye bağlı Dukan ilçesinde bulunan Surdaş Kampı’na yerleştirildi.

Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komeleya Zehmetkêşan) Yürütme Komitesi Üyesi Eta Nasir Seqizi, Rûdaw’a yaptığı açıklamada dün akşam saatlerinde Süleymaniye Asayişinden bir heyetin kampa gittiğini ve kendilerinden kamptan çıkmalarını istediğini belirtti.

Seqizi, İran ile Irak arasındaki anlaşma sonrası Süleymaniye Asayişinin kendilerinden Zirgiwêz Kampı’ndan çıkmalarını istediklerini, Asayiş’in 10 Eylül’e kadar süre verdiğini ve bu süreye kadar kimsenin kampta kalmaması gerektiğini duyurdu.

Rojhılat’ın 3 partisi kamptaydı

 Rûdaw’ın ediğindiği bilgilere göre, Zirgiwêz Kampı’nda üç Rojhılat partisi bulunuyordu.

Bunlar Kürdistan Emekçiler Topluluğu, İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistan Komünist Partisi.

Rûdaw’a konuşan Seqizi kamptan nakledilme ilgili yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi:

“Bugün her üç partinin üyeleri, ailelerinin ilk kısmı kamptan çıkarıldı ve Surdaş nahiyesinde bulunan Surdaş Kampı’na yerleştirildi.

Önümüzdeki günlerde diğerleri de kamptan çıkarılacak ve Surdaş Kampı’na götürülecek.”

Seqizi’nin aktardığına göre Peşmergelerin silahları alınıyor ve Peşmergeler “mülteci” olarak Surdaş Kampı’na götürülüyor.

Tahran ve Bağdat sınır güvenlik anlaşması

19 Mart 2023’te Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzalamıştı.

Anlaşma önemli ölçüde “Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve İran sınırına uzak kamplara yerleştirilmesini” içeriyordu ve anlaşmanın 19 Eylül’e kadar uygulanmış olması gerekiyordu.

13 Eylül’de Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Tahran’ı ziyaret ederek İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada “İki taraf arasındaki güvenlik anlaşmasını birlikte ele aldık. Hiçbir grubun Irak topraklarını başka bir devlete saldırmak için kullanmasına izin verilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Taraflar arasında hazırlanan güvenlik planının nihai aşamasına gelindiğini belirten Hüseyin, “Irak ile İran arasındaki sınırda bazı farklı gruplar silahsızlandırıldı ve gelecekte Birleşmiş Milletler mülteci koruması veya ulusal koruma çatısı altına girecek mülteciler için kamplar kurduk” şeklinde konuşmuştu.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, 19 Ağustos 2024’te Irak Göç Bakanı İvan Fayiq Cebro’dan Rojhılatlı Kürt partilerin güçlerinin Surdaş Kampına götürülmesini talep etmişti. Cebro ise Araci’nin talebi kabul etmişti.

Bunun üzerine Peşmergelerin, silahsızlandırılarak yeni kampa götürülmesi süreci başladı.

İran eş zamanlı olarak saldırmıştı

İran Devrim Muhafızları, 28 Eylül 2022'de Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef almıştı. Saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetmişti.