Barolardan Miroğlu açıklaması: Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir

05-09-2021
Rûdaw
Etiketler Mihraç Miroğlu Zırhlı araç çarpması Diyarbakır Barosu İHD
A+ A-

Haber Merkezi – Aralarında Diyarbakır Barosu’nun da bulunduğu 14 baro, Şırnak’ın İdil ilçesinde sokakta oyun oynarken zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu ile ilgili açıklama yaptı.

Şırnak’ta zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Mihraç Miroğlu’yla ilgili açıklama yapan barolar, zırhlı araçların yaşam alanlarında kullanımının yaşam hakkı ihlallerine neden olduklarını belirtti.

Barolar, 2008-2018 yılları arasında 36 çocuğun hayatını kaybettiği hatırlatmasında bulunarak gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti.

Yaşam hakkını korumanın devletin temel yükümlülüğü olduğunu kaydeden barolar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun zırhlı araçların neden olduğu kazalarla ilgili alt komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını istedi.

Baroların açıklaması şöyle:

“Şırnak İli İdil İlçesi’nde zırhlı aracın çarpması sonucunda 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu yaşamını yitirmiştir. Bu ölüm, bölgemizde zırhlı araçlardan kaynaklı ilk ölüm olmadığı gibi maalesef son ölüm de olmayacaktır.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki zırhlı araç çarpmalarına ilişkin 2019 yılında hazırlamış olduğu rapora göre son 10 yılda; 16’sı çocuk 36 kişi hayatını kaybetmiş, 85 kişi de yaralanmıştır. 2019 yılında kamuoyuyla paylaşılan bu rapordan sonra Şırnak, Batman, Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde benzer ölüm ve yaralanma olayları yaşanmaya devam etmiştir. Bu durum zırhlı araçların kullanımından sorumlu kurum ve kişilerin öngörülebilir risk ve tedbirler kapsamında gerekli önlemleri almaları ve sorumluluklarını yerine getirme hususunda gerekli özeni göstermediklerini ortaya koymaktadır.

Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir.

Yaşam hakkını korumak devletin temel yükümlülüğüdür. Mihraç Miroğlu evinin önünde, kendi sokağında ve kendi yaşam alanında yaşam hakkını korumakla yükümlü kamu görevlilerinin kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu ölmüştür.

Devletin güvenlik amacıyla zırhlı araçları  yaşam alanlarında  yaygın kullanımı, başta çocuklar olmak üzere yaşam hakkı ihlallerine sebebiyet vermektedir.

Faili kolluk olan dosyalarda etkin bir soruşturmanın yürütülememesi;  çoğu zaman zırhlı araçları kullanmaya ehil olmayan, buna ilişkin herhangi bir eğitim almamış olan personellerin “güvenlik gerekçesi” adı altında tonlarca ağırlıktaki araçları kullanmak için görevlendirilmesi yaşam hakkının ihlali sonucunu  doğurmaktadır.

 Zırhlı araçların çarpması neticesinde meydana gelen onlarca çocuk ve yetişkin ölümünde etkin ve adil bir soruşturmanın yapılmamasına ilişkin  her ihlal, bir sonrakine davetiye çıkaracaktır. “Hukukun üstünlüğü ilkesi” gereği yargı, failler kim olursa olsun mağdurların adalet duygusunu karşılamalı ve  pratiğiyle benzer ihlallerin gerçekleşmemesi için caydırıcı gücünü hissettirebilmelidir.

Biz aşağıda imzasi bulunan Barolar olarak; öncelikle yaşamını yitiren Mihraç Miroğlu’na rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun zırhlı araçların neden olduğu kazalarla ilgili alt komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını, yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili bir soruşturma yürütmesini talep ediyor, Mihraç Miroğlu’nun ölümü dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Van Barosu

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli