Ankara’dan Haftanin operasyonu ile ilgili açıklama

Haber Merkezi – Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Haftanin’de devam eden “Pençe” adlı operasyonlarda 320 PKK’linin öldürüldüğünü duyurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 16 Haziran’dan Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin’de PKK’ye yönelik başlattığı “Pençe” adlı operasyon devam ediyor.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sözkonusu operasyonun şu ana kadarki sonuçlarını ve bilançosunu açıkladı.

Operasyonlarda şu ana kadar 320 PKK’linin hayatını kaybettiği bigisine yer verilen açıklamada, “16 Haziran 2020 tarihinde Irak kuzeyi Haftanin’de başlatılan Pençe-Kaplan Operasyonu da planlandığı gibi başarıyla devam ediyor” denildi.

Havadan ve karadan gerçekleştirilen operasyonlarla “PKK’nin büyük kayıplar verdiğine” vurgu yapılan açıklamada, “Kahraman Komandolarımız hava hücum operasyonları ile intikal ettikleri operasyon bölgesinde yoğun arama-tarama faaliyetleri icra etti. Terör örgütüne ait her bir sığınak, barınak ve mağaraya giren Komandolarımız, operasyon bölgesinin tamamında yürüttükleri arama-tarama faaliyetlerini başarıyla tamamladı. Bu kapsamda Haftanin bölgesinde tespit edilen 269 sığınak ve 53 mağaraya girilerek ele geçirilen silah, mühimmat ve yaşam malzemeleri tek tek imha edildi” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bölgede gerçekleşen arama-tarama faaliyetlerinde;

- 265 adet EYP

- 11 adet mayın

- 10 adet RPG-7 roketatar

- 125 adet el bombası

- 1 adet drone insansız hava aracı

- 26 adet ağır silah

- 4 adet havan

- 143 adet hafif silah

- 27 bin 693 adet silah mühimmatı

- 22 bin 331 adet ağır silah mühimmatı

- 8 adet AT-4 tanksavar füzesi

- 244 adet top/havan mühimmatı

- 238 adet roketatar mühimmatı

- 4 adet termal kameradan gizlenme kıyafeti

- 6 adet telsiz ve çok sayıda yaşam malzemesi ile araç-gereç ele geçirilerek imha edildi.”

Ancak açıklanan bu bilançoya ilişkin PKK’den şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Operasyon ve bombardımanlar sürüyor

TSK 16 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” adıyla operasyon başlatmıştı.

Operasyon kapsamında sınırdan 15 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurlarının 24 tepede üstlendiği belirtiliyor.

Bölgede PKK’lilerle askerler arasında sık-sık çatışmalar yaşanıyor. TSK’ya ait savaş uçakları ve topçu birlikleri de bölgeyi bombalamaya devam ediyor.

Kürdistan Parlamentosu’nun oluşturduğu ortak araştırma komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, 1992’den 2020’ye kadarki süreçte TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle 504 köy boşaltıldı, 50’dan fazla sivil hayatını kaybetti.

Operasyonlar sürerken 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.