Erbil’den dünyaya Myanmar çağrısı

Erbil (Rûdaw) - Diyanet İşleri Bakanlığı, Myanmar'da Müslümanlara karşı yapılanlara karşı uluslararası toplumu göreve çağırarak, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini bildirdi.

 

Bakanlık, Arakanlı Müslümanlara karşı yapılanlardan dolayı yazılı bir açıklama yaptı.

 

Açıklamada, Müslümanlara karşı yapılanların insani değerlerle bağdaşmadığı belirtilerek, “Uluslararası toplum, sessizliğini bozarak söz konusu mazlum milletin sorununu çözmek için üzerine düşeni yapmalı” denildi.

 

Açıklamanın devamında, “Diyanet İşleri Bakanlığı olarak Burma'da Rohingyalı Müslümanlara karşı yapılan vahşice davranışların üzüntünüsünü paylaşıyor, bundan rahatsız olduğumuzu belirtiyoruz. Yaşananlar Kürdistan Bölgesi halkı başta olmak üzere dünyadaki Müslümanlarda endişeye yol açmıştır” ifadeleri yer aldı.

 

Son günlerde Arakanlı Müslümanlarla ordu güçleri ve Budistler arasındaki gerginlikler yeniden başladı.

 

Ülkeden “terörist” olarak tanıtılan Müslümanlar; ordu, güvenlik güçleri ve Budistler tarafından katlediliyor, şiddete ve göçe maruz bırakılıyor. Yaşanan saldırılardan kaçan onbinlerce Müslüman, Bengladeş'e sığınmak zorunda kaldı. Göç yolunda büyük bir bölümü kadın ve çocuk olmak üzere binlercesi yaşamını yitirdi.

 

Myanmar'dan kaçanlar korkunç hikayeler anlatıyor. Ordu, geçtiğimiz günlerde silahlı olduğunu iddia ettiği 400 kişinin “çatışmada öldürüldüğünü” açıkladı.