Şengal Kaymakamı: Bin 226 aile geri döndü

05-07-2020
Rûdaw
Etiketler Şengal Mehma Halil Ezdi Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Şengal Kaymakamı Mehma Halil, bu süreçte bin 226 Ezidi ailenin Şengal’e geri döndüğünü bildirdi. Halil, Ezidiler için Erbil ve Bağdat'a çağrıda bulundu. 

Rûdaw’a konuşan Mehma Halil, IŞİD saldırıları ve ardından yaşanan çatışmalar nedeniyle Şengal’den kaçan Ezidi Kürtlerin evlerine geri dönmek istediklerini ancak bir dizi problemle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Halil, “Şengallilerin yurtlarına dönüşü devam ediyor fakat hala güvenlik sorunu var. Yine hizmet ve altyapı eksikliği var. Şu an Şengal’de yerleşen diğer kesimlerle birlikte yaşam poblemleri var” dedi.  

Şengal’den göç eden halkın yüzde 20’sinin geri döndüğünü vurgulayan Halil, “Geri dönüşler içinb Kürdistan Bölgesi hükümetinden, Bağdat’taki yetkililerden, Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım örgütleri ile IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona Şengal halkına yardım etmeleri çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.

Halil, “Şu ana kadar bin 226 aile geri döndü. Yardım edildiği taktirde daha çok aile anavatanına dönecek” ifadesini kullandı.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014’te Şengal ve çevresine saldırmış, yaklaşık 6 bin Ezidi Kürt’ü kaçırmış, yğzlercesini de öldürmüştü. Saldır nedeniyle yüzbinlerce kişi Şengal’den kaçmak zorunda kalmıştı.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos 2019’da Şengal’de yapılan katliam ve saldırıyı “Janosid” olarak tanımıştı.  

Şu ana kadar kaçırılan 6 bin 417 Ezidi Kürt’ten 3 bin 524’ü kurtarılabildi. Diğerlerinin akibeti bilinmiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli