YENİLENDİ - Duhok'ta Peşmergeye pusu: 5 şehit, 4 yaralı

05-06-2021
Rûdaw
Etiketler Amedi Duhok Peşmerge
A+ A-

Haber Merkezi - Amedi ilçesi kırsalında düzenlenen saldırıda, 5 Peşmerge şehit düştü, 4 Peşmerge de yaralandı. Peşmerge Bakanlığı, saldırının PKK tarafından düzenlendiğini açıkladı.

Duhok’un Amedi ilçesinde Peşmerge Güçleri’nin pusuya düşürülmesi sonucu 5 Peşmerge şehit düşerken 4 Peşmerge de yaralandı. Yaralı Peşmergeler Duhok’ta hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

"Peşmerge Güçleri, PKK güçleri tarafından pusuya düşürüldü"

Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırının, PKK’lilerin kurduğu pusu sonucu gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Peşmerge Güçleri, Amedi ilçesinde bulunan Metina dağı bölgesinde askeri görevini icra ederek halkı ve köylerini koruyarak bölgenin asayişini sağlamaya çalıştığı sırada PKK güçleri tarafından pusuya düşürüldü. Daha önce bu tür olayların yaşanacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk. Herkes bölge sınırlarına saygı duymalı, Kürdistan Bölgesi’nin istikrarı ve asayişini tehlikeye atmamalıdır.”

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin de, “Peşmerge güçleri bu bölgedeki köyleri korumak ve boşaltılmasının önüne geçmek amacıyla daha fazla organize olmak istiyordu. Bu amaçla harekete geçildiği an PKK’nin korkakça düzenlediği bir pusuyla karşı karşıya geldiler” diye konuştu.

HPG'den açıklama

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada ise, uyarı amacıyla ferdi silahlar kullanılarak havaya ateş açıldığı ileri sürülerek şöyle denildi:

"Metina bölgesindeki güçlerimize ait kamp sahamıza giren KDP güçlerini uyarma amacıyla sadece ferdi silahlar kullanılarak havaya ateş açılmıştır. Ancak bu uyarıyı dikkate almayarak ilerleyen zırhlı araçlardan birisinin nasıl darbe aldığı tarafımızca tespit edilememiştir. Önceden döşenmiş bir mayının mı patladığı, yoksa bir hava saldırısı mı olduğu tespit edilememiştir."

“Peşmergelerin kullandığı araca roket isabet etti”

Saldırıya ilişkin konuşan Peşmerge Subay Akademisi Sorumlusu Tümgeneral Hüseyin Bılani, hareket halindeki Pajero model araca roket isabet ettiğini ifade ederek, “Şu ana kadar kimin tarafından gerçekleştiği belli değil ancak yüksek olasılıkla roket PKK tarafından atıldı” dedi.

Tümgeneral Hüseyin Bılani şunları söyledi:

“Zeravani güçlerine ait iki teknik Pajero aracı Amedi’deki görevlerini icra etmek üzere bölgeye gitti ancak roketli saldırıya uğradılar. Her ne kadar saldırının kim tarafından yapıldığını bilmiyor olsak da yüksek olasılıkla roket PKK tarafından atıldı. Daha sonra yapılan araştırmalarda saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiği belli olacak.”

Şehit Peşmergelerin ismi

PKK’nin saldırısında şehit düşen Peşmergelerin isimlerinin, Hejar Subhi Amedi (35), İmad Maruf (36), Qaid Reşit Kelekçi (35), Karwan Tofiq Dinarteyi (34), Nezwar Abdulrahman (44) olduğu açıklandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli