KYB Zine Wertê’ye kontrol noktası yerleştirdi

05-05-2021
Rûdaw
Etiketler Zine Wertê KYB KDP Peşmerge PKK
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı asayiş güçlerinin Pilingan Vadisi’ndeki kontrol noktasını güçlerini Zine Wertê’ye kaydırdığı bildirildi.

Rûdaw muhabiri Bahtiyar Kadir, KYB asayiş güçlerinin Pilingan Vadisi’ndeki kontrol noktasını Zine Wertê bölgesine çektiğini söyledi.

Ancak KYB Raperin 6’ıncı Teşkilatı kaynakları, kontrol noktasının yeni olmadığını, Pilingan Vadisi’ndeki kontrol noktasının yerinin 3-4 kilomeetre kadar kaydırıldığını bildirdi.

KYB kaynakları, yeni noktanın Wertê Asayişi ile birlikte oluşturulduğunu söyledi.  

Muhabirimiz, ne Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ne de PKK’den konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığını aktardı.

Wertê Kasabası Müdürü Muslih Zirar, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Bölgede asayiş noktalarının bulunması konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Çünkü vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için, bölgedeki kaçakçılığı kontrol altında tutmak için oradalar. Ama umarım Zine Werte’ye kontrol noktası kurulmasının altında parti amaçları olmaz” dedi.

Geçen yıl da gündem olmuştu

Peşmerge Bakanlığı’nın talimatıyla 18 Mart 2020 tarihinde Soran 7’inci Piyade Tugayı’na bağlı bir birlik, koronavirüsü tehdidine karşı, Rojhılat’ın Kürdistan Bölgesi’ne kaçak geçişlerin engellenmesi amacıyla, Zine Wertê bölgesine yerleştirilmişti.

Peşmerge Bakanlığı’na bağlı ortak bir birlikten oluşan bu gücün komuta kademesi de KYB’ye bağlıydı.

Peşmerge birliğinin yerleştiği bölge, daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı 70’inci Tugayı birliklerinin konuşlandığı bölgeydi. Peşmerge Bakanlığı’na bağlı birlik bu bölgeye geçmeden 10 gün önce de  Bakanlığın talebi üzerine (KYB tarafından) boşaltılmıştı.

KYB daha sonra bu konuda rahatsızlığını dile getirerek, Zine Wertê’ye kendilerine bağlı Peşmerge 6’ıncı Piyade Tugayı güçlerinin yerleştirilmesini istemişti.

Tartışmaların yaşandığı dönemde KYB, Anti-Terör birliklerini eski Çarqurna birliklerinin bulunduğu Kilkey Kolin bölgesine sevkederek 70’inci Tugay birliklerinin çekilmesi gerektiğini bildirdi. 

Buna karşılık KDP de, Zerevani Güçlerine bağlı bir birliği Soran ilçesi yakınlarındaki Bapiştya Karargahına konuşlandırdı.

Peşmerge 7’inci Tugayına bağlı birlik Zine Werte’ye yerleştiğinde PKK buraya Peşmerge gücü yerleştirilmesini kabul etmeyeceği uyarısında bulundu.

PKK’nin gerekçesi ise, buraya yerleştirilen Peşmerge birliğinin, kendilerinin Dola Akoyan, Şawre ve Kandil arasındaki güzergahını tehlikeye soktuğu iddiasına dayanıyordu.  

Öte yandan KYB uyarılarının dozunu artırarak 2 Nisan’da 70’inci Tugay Komutanlığına bağlı 122’inci bölüğüne bağlı bir gücü Wertê ve Serkepkan bölgesine yerleştirdi. Burada Irak hükümeti döneminden kalma eski bir karargahı onararak çadır kurdu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, KYB ve KDP’li yetkililerle görüşerek, Peşmerge Bakanlığı’na bağlı gücün geçici bir süreliğine bölgeye konuşlandırıldığını ve bizzat Peşmerge Bakanlığı’nın talimatıyla gönderildiğini iletti. Görüşmenin ardından ortalık yatıştı.

Diğer yandan PKK çekilmeleri için her iki partiye (KYB ve KDP) de 72 saat süre tanıdı. Peşmergeler çekilmeyince PKK mensupları 8 Nisan günü Peşmerge Bakanlığı birliği ile KYB’ye bağlı 7’inci Tugay birliğinin konuşlandığı bölgenin tam ortasına karargâh kurdu.

Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) 15 Nisan 2020’de söz konusu bölgede PKK mensuplarını hedef aldı. Saldırıda 3 PKK’li hayatını kaybetti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli