KCK’den kongre kararı

05-05-2015
Rûdaw
Etiketler Bese Hozat KCK PKK
A+ A-

Haber Merkezi - KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi bırakmayı hedefleyen kongreyi toplamayı gündemlerinden çıkardıklarını söyledi.

 

Med Nuçe televizyonuna konuşan Bese Hozat, “çözüm süreci” bağlamında son günlerde gündeme getirilen “PKK'nin silahları bırakması" ve bu amaçla bir kongre toplaması konusunda açıklamalarda bulundu.

 

Hozat, 28 Şubat deklarasyonu ve Diyarbakır'daki Newroz mitinginde okunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın “barış manifestosu”nun çok önemli olduğunu, AK Parti'nin bu temelde adım atması halinde PKK'nin de kongre yapmayı kararlaştırdığını belirterek, şunları söyledi:

 

"Kongre, Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi durdurma kararını alırdı. Önderliğimizin de onayladığı, imzaladığı ortak deklarasyonu açıkladılar. 10 maddede müzakerenin yapılması gerekiyordu İmralı'da. İzleme heyetinin gözetiminde resmi müzakere başlamalıydı. 10 madde üzerinde yapılacak müzakere ile mutabakat sağlanmalı ve TBMM'nin gündemine getirilmeliydi. Yarısı parlamenterlerden, yarısı izleme heyetinden oluşan bir Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu mecliste kurulmalı, önderliğimiz de bu komisyona konuşmalıydı."

 

Bese Hozat, İmralı heyeti ve hükümet temsilcilerinin ortak açıklaması ile Öcalan'ın Newroz Bayramı kutlamasında okunan açıklamasına rağmen devletin ve AK Parti'nin adım atmadığını ve savaş hazırlığı yaptığını ileri sürdü.

 

Hozat, konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Bizim şu anda kongreyi toplama gibi bir gündemimiz yok. Çünkü, bu süreç işlemedi ve hiçbir adım atılmadı. Bırakalım müzakereyi, diyalog süreci de ortadan kaldırıldı. Bir aydır önderliğimiz ile görüşme olmuyor, heyet önderliğimizin yanına gitmiyor. PKK devletin atacağı adımlar üzerinden kongreyi toplayacaktı. Biz kongreyi gündemden çıkardık. Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Kürt kimliği tanınmadan, bu temelde anayasa değiştirmeden ve Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongreye asla toplayamaz. Öcalan'ın bir taraf olarak resmi kabul edilmesi gerekiyor."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli