NASA: Erbil Kalesi dünyanın eski yerleşim yeri

05-04-2019
Rûdaw
Etiketler NASA Erbil Kalesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), 2 Nisan'da Erbil Kalesi'nin uydu görüntüsünü günün görüntüsü olarak seçti.

 

NASA, Erbil Kalesi’nin, sürekli işgallere maruz kalmasına rağmen, halen insan yaşamının sürdüğü en eski yapı olduğunu açıkladı.

 

NASA’nın resmi sitesinde "Tepedeki Tarih" başlığıyla yer verilen açıklamaya göre, Erbil Kalesi’nin inşa tarihi, en az 6 bin yıl öncesine dayanıyor.

 

NASA'nın Erbil ile ilgili tanıtımı şöyle:

 

"Dünyanın bilinen en erken medeniyeti Mezopotamya'da geliştirildi... Cengiz Han'ın, tarihin en büyük bitişik toprak imparatorluğunu kurmak için çalıştığı gibi... Osmanlılar'ın yaklaşık 600 yıl Avrupa ve Asya topraklarını işgal ettiği gibi... Her imparatorluğun ortak bir noktası vardı. Hepsi, şimdiki Kuzey Irak'ın Kürdistan Bölgesi' nde yer alan küçük bir arazi üzerinde kamp kurdu: Erbil kalesi.

 

Kale muhtemelen en az 6.000 yıl öncesine dayanan, dünyadaki en eski sürekli işgal edilmiş insan yerleşimidir. Derin geçmişi kendi zeminine gömülmüştür. Yaklaşık 32 metre (100 feet) yüksekliğindedir. Enkaz ve çökmüş çamur evler, önceki dönem insan yerleşimlerinden oluşan oval şekilli bir höyük üzerinde oturur. Erbil'in kalbinde yer alan bu antik kent, 2014 yılında Dünya Mirası listesine eklendi. Sadece 10 hektarlık (24 dönüm) alanı kapsıyor.

 

Erbil Kalesi ve çevresinin bu görüntüsü, 20 Kasım 2018'de Landsat 8 uydusundaki operasyonel arazi Görüntüleyici tarafından çekildi. Yukarıdan, Erbil Kalesi, bir vagon tekerleği gibi görünen şeyin merkezinde görünür. Belki de bu durum, bir tesadüften daha fazlasıdır, çünkü kanıtlar, insanların tekerleği icat ettiği Ubeyd döneminde orada yaşadığını göstermektedir. Kale, Irak Kürdistan özerk bölgesinin başkenti ile çevrilidir. 

 

Kale, bugün 19 yüzyıl duvarları ile çevrili, bu da bir zamanlar zorlu bir kale görünümü verdi. Bu duvarların içinde, dar sokaklar, evler ve halka açık binalar yer alıyor. Sokak desenleri Osmanlı dönemi izlerini taşıyor."

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli