Kürdistan Bölgesi’nde Büyük Ayaklanma’nın 31. yıldönümü etkinliklerle kutlanıyor

05-03-2022
Etiketler Raperin Büyük Ayaklanma Güney Kürdistan Irak Baas Rejimi
A+ A-

Ranya (Rûdaw) – Güney Kürdistan’da Büyük Ayaklanma’nın (Raperin) 31’inci yıldönümü nedeniyle ayaklanmanın başladığı Ranya ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde, hükumet, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve öğrenim kurumlarının katılımı ile Raperin’in 31’inci yıldönümü etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

“Ranya Özgürlüğün Başkenti” sloganı ile gerçekleştirilen etkinlikte, Kürdistan Bölgesi hükumeti ile Raperin İdaresi Yönetimi, siyasi partiler ve Şehit Aileleri’nin güne dair mesajları okundu.

Rûdaw’a konuşan Tertip Komistesi  üyesi Ekrem Salar, geçtiğimiz yıl koronavirüs salgını nedeniyle kutlama yapamadıklarını, bu yıl kapsamlı bir organizasyon gerçekleştirdiklerini söyledi.

Salar, “Bu yıl kutlamalar karnaval havasında olacak. Kültürel, sanatsal etkinliklerimiz olacak. Öğretim kurumlarımızın hazırladığı kapsamlı bir program var” dedi.  

Etkinlik kapsamında 5 Mart 1991’de Ranya’daki ilk ayaklanma sırasında hayatını kaybeden şehitlerin fotoğraflarından oluşan bir sergi düzenlendi.

Raperin Ranya’dea başladı, tüm Güney Kürdistan’a yayıldı

Güney Kürdistan halkı 29 yıl önce, 5 Mart 1991’de Süleymaniye’ye bağlı Raniye ilçesinde Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimine karşı büyük bir ayaklanma başlattı.

Raperin’in ilk günü Ranye ilçesi ve Çwarkurna, Bıtwen Ovası, Haciawa ve Serkepkan bölgeleri kurtarıldı.

Ertesi gün (6 Mart), Süleymaniye’ye bağlı Bazyan ve Pışder Ovası bölgeleri Saddam’ın askerlerinden temizlendi.

7 Mart günü Süleymaniye halkı ayaklanarak, sabaha karşı Emniyet Müdürlüğü ve Selam Karakolu’nu ele geçirdi.

Raperin, üçüncü gününde, Çemçemal, Halepçe, Arbat, Zerayan ve Piramagrun’a sıçradı.

Aynı gün içinde Süleymaniye – Kerkük anayolu peşmergelerin kontrolüne geçti.

9 Mart’ta Koye (Köysancak) Şeklawa ve Basımra ilçelerinde halk ayaklandı.

Erbil’e bağlı Soran ilçesi, Haci Omeran, Mergesor, Çoman, Spılk, Helifan, Herir, Batas, Mesif, Taktak, Ağcalar ve Karahencir halkı da rejime karşı bayrak kaldırdı.

11 Mart günü Erbil halkı ayaklandı ve aynı gün içinde Kesnezan, Bınaslawa, Daratu, Kuştepe, Şawes, Birzin, Malaomer, Cedide, Topzawa, Kewrgosk, Bahırke ve Berhuştır bölgelerinden rejim güçleri çıkartıldı.

Hanekin ve Celavla ilçelerinin yanısıra Musul’a bağlı Mahmur ve Duhok’a bağlı Akre, Bıcil, Surçi bölgeleri, Berderaş, Cinarte, Zırebar ve Şeyhan bölgeleri kurtarıldı.

13 Mart’ta Zaho, Slevan, ayaklanırken, Kerkük’e bağlı Perde nahiyesi, Germiyan’da ise Kelar ve Cebara bölgeleri rejimden alındı.

Duhok halkı 14 Mart ayaklanarak, Zaweta, Sersing, Deraluk, Şiladze, Amediye ve Bamerne bölgelerinde kontrolü sağladı.

15 Mart’ta Sımel halkı, 16 Mart’ta Serbaşah, Karaçuh ve Mahmur, 18 Mart’ta Perde ve etrafı, 19 Mart’ta Kerkük bölgesi Baas’tan arındırıldı.

Kerkük halkı 20 Mart’ta ayaklanarak kent merkezinden Saddam rejimini attı.

21 Mart’ta Kerkük’te Newroz ateşi yanarken, kentteki Halid karargahında çatışmalar devam ediyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli