Goran’dan 500 kişi yeni hükümette yetki sahibi olmayı bekliyor

05-03-2019
Rûdaw
Etiketler Goran KDP Kürdistan
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde kurulacak olan yeni hükümette Goran’dan hangi isimlerin görev alacağı parti içerisinde tartışma konusu oldu. Goran meclisi üyeleri, adayların belirleneceği mekanizmayı da netleştirmiş değil.

 

Değişim Hareketi (Goran) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında 18 Şubat’ta imzalanan anlaşmaya göre yeni hükümetteki makam ve mevkilerin %12’si Goran’a verilecek. Bununla birlikte Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılığı görevi de bu partiye verilecek.

 

Edinilen bilgilere göre yeni hükümette görev almak isteyen yaklaşık 500 parti üyesi CV’lerini Goran yönetimine sundu. Ancak parti yönetimi hassas makamlara getirilecek kişilerin tanınan, tecrübe sahibi ve güvenilir kişiler olmasına özen gösteriyor.  

 

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Goran Ulusal Meclisi’nden bir yetkili, “İsimlerin belirlenmesi için 3 senaryo bulunuyor. Birincisi, Goran genel ve ulusal meclislerinin yanı sıra yürütme kurulunun toplanarak isimleri belirlemesi. İkincisi yürütme kurulunun kendi kararıyla isimleri seçmesi ve üçüncüsü ise adayların meclisler tarafından belirlenmesidir” dedi.

 

Sözkonusu yetkili ayrıca, “Birinci senaryo daha olası duruyor. Sonuçta adaylar meclisin filtresinden geçmeli ve yütürme kurulu tarafından onaylanmalı” diye konuştu.

 

Goran müzxakere heyeti üyesi Mustafa Seyid Kadir ise henüz bu konuda net bir karar olmadığına dikkat çekerek, “Mekanizma konusu henüz netleşmedi. Yürütme kurulu ölçüleri belirlemeye çalışıyor” dedi.

 

KDP ile varılan anlaşmaya göre Goran, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılığının yanı sıra Reformlardan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevi ile 3 veya 4 bakanlık alacak. Bu bakanlıklardan birinin Maliye Bakanlığı olması bekleniyor.

 

Ayrıca Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreterliği ve bazı bakanlıklarda yardımcılık görevi bu partiye verilecek.

 

Rûdaw’ın edindi bilgilere göre parti içerisinde Mustafa Seyid Kadir’in ismi Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılığı için ön sırada. Fakat Goran Ulusal Meclisi Başkanı Cemal Muhammed’de bu göreve talip olanlar arasında. Maliye Bakanlığı için de Awat Şeyh Cenab ve Hawar Şeyh Rauf’un isimleri geçiyor. Toplumsal Çalışmalar Bakanlığı için Aras Veli, Kwestan Muhammed ve Hawjin Ali Çelebi yarışıyor. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreterliği için ise Dr. Taha ve Korgeneral Ari’nin isimlerinden söz ediliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli