Bayık: Önce çözüm, sonra silah bırakma

Haber Merkezi – KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, silahların bırakılması için öncelikle Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

Azadiya Welat gazetesindeki köşesinde Bayık, "Tüm dünyada bu tür sorunlar için şöyle bir çözüm gelişiyor. Önce çözüm, daha sonra silah bırakılıyor" dedi.

 

Hükümet ve HDP heyetinin yaptığı ortak açıklama ve Abdullah Öcalan'ın silahlı mücadelenin bırakılması çağrısını Cemil Bayık, ortak açıklamanın Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümü için çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

 

Bayık yazısında şunları belirtti:

 

"Bu ortak açıklama ile bir Kürt sorunu geniş çerçevede gündeme oturdu. Bir kez daha görüldü ki, Türkiye'deki siyasi ve toplumsal gündemin ana maddesi, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümüdür.

 

Açıklanan ortak belge ve 10 madde, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununum çözümünün başlangıcıdır. Bu belge şu anlama geliyor. Geçen kasım ayında Kürt halk önderi Abdullah Öcalan tarafından devlete ve bize sunduğu demokratik çözüm taslağının legalleşmesidir. Bu belgeden bir söz ya da bir maddenin çıkartılması ya da birbirinden ayrılması olmaz. Belge tek parçadır."

 

KCK Eş Başkanı bugüne kadar kendilerinin adım attığını fakat hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğini, silahların bıraktırılması beyanına karşılık AK Parti’nin adım atması gerektiğini belirtti.