Kürdistan Bölgesi hükumeti 11 baraj için bütçe ayırdı

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde 11 barajın yenilenmesi için 1 milyar 250 milyon dinar bütçe ayrılması önerisine onay verdi.

Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bakanlığın önerisi üzerine, onarılması planlanan 11 baraj için talep edilen 1 milyar 250 milyon 250 bin dinarlık (856 bin dolar) bütçe Başbakan Mesrur Barzani tarafından onaylandı.

Açıklamaya göre, onarılması planlanan barajlar şunlar; Erbil’deki Dêgele barajı, Duhok’taki Herawe, Kadirkerem, Avespî barajları, Süleymaniye’deki Şiwesur, Heşe Zine, Çemê Simore, Germiyan özel idaresi sınırları içerisindeki Keşkan ve Bêdohê barajları.

Geçtiğimiz yıllarda Kürdistan Bölgesi'nde özellikle bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle su kaynakları ciddi şekilde azalmıştı.

Öte yandan Türkiye ve İran’ın da su politikaları, Kürdistan Bölgesi’ni etkileyen faktörlerin başında geliyor.

Bu durum tarım sektörü başta olmak üzere içme suyu kaynaklarına ciddi zarar veriyor.

Kürdistan Bölgesi hükumeti, su krizine karşı eldeki bütçeye kuraklığın etkilerini azaltmak için barajların inşası da dahil olmak üzere gerekli adımları atmaya çalışıyor.

Kürdistan Parlamentosu Tarım ve Su Kaynakları Komisyonu kaynaklarına göre, Kürdistan Bölgesi’nde büyük ve orta ölçekte 25 baraj projesi bulunuyor. Bunlardan 9’un ihalesi için yerli ve yabancı 60 firma proje sunmuş durumda. İlk aşamada Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta birer baraj inşa edilecek.