KYB'nin yükselen ismi: Pavel Talabani

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin oğlu Pavel Talabani'nin rolü, parti içindeki sorunların büyümesiyle daha etkili hale geliyor.

 

Pavel Talabani'nin görevi ilk defa 31 Ekim'de İran'a ziyareti sırasında KYB Politbüro Sekreteri Mele Bahtiyar tarafından, “Terörle Mücadele Birimi Sorumlusu” olarak açıklanmıştı.

 

Pavel Talabani, annesi Hero İbrahim Ahmed başkanlığındaki Politbüro Çoğunluğu kanadı ile genel sekreter yardımcıları başkanlığındaki Karar Merkezi kanadını yakınlaştırma girişimlerinde başarılı olmasıyla daha çok tanınmaya başlandı.

 

Rûdaw'a konuşan KYB Başkanlık Konseyi üyesi Mustafa Çawreş, hem Karadağ'da hem de Talabani'nin evinde yapılan toplantılarda Pavel’in girişiminin desteklendiğini belirterek, “Eğer KYB'li yetkililer inanarak destek vermezse bu konu sonuç vermez” dedi.

 

KYB Başkanlık Konseyi üyesi Ferid Eseserd ise, partisi içinde suların durulduğunu ancak henüz kesin bir çözümün bulunamadığını belirtti.

 

Pavel, 14 Ekim 2016'da Politbüro Çoğunluğu kanadı temsilsici olarak Kosret Resul'ün evinde Karar Merkezi temsilcileriyle 3 saatlik bir toplantı gerçekleştirdi.

 

Oğul Talabani, 15 Ekim 2016'da gerçekleştirilen ve Kosret Resul tarafından “KYB'yi bölme toplantısı” olarak tanımlanan toplantıda partisinin kanatlarına yönelik olumsuz bir kararın çıkmasını önledi.

 

Toplantıların büyük bir bölümünde bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen KYB'li üst düzey bir yetkili, Pavel'in partisinin iki kanadı arasında başarılı bir arabuluculuk yaptığını belirterek, “O toplantılarda Talabani ve İbrahim Ahmed aileleri adına olumsuz konuşan çoğunluk kanadı içindeki bazı kişileri sert bir şekilde eleştirdi” diye konuştu.

 

Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre, 5 Aralık'ta Goran ve KYB ortak başkanlık konseyi toplantısını Pavel Talabani düzenledi. Bu toplantıda iki partinin aynı görüşle Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile biraraya gelmesi masaya yatırılmıştı.

 

Rûdaw'ın Pavel'in yakın çevresinden edindiği bilgiye göre Pavel’in, Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti Almanya Temsilcisi Dılşad Barzani başta olmak üzere KDP'li yetkililerle ilişkileri iyi seviyede. Goran yetkilileri ve özellikle Genel Sekreter Newşirwan Mustafa ile de iyi ilişkilere sahip.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Pavel, KYB'nin Süleymaniye'yi Goran'la, Kürdistan'nı da KDP ile ortak yönetmesi gerektiğini düşünüyor” dedi.

 

1973'te Bağdat'ta dünyaya gelen Pavel Talabani, Süleymaniye'de Anti – Terör Biriminin kurucusu. Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta 120 dolayında operasyona katıldı.

 

İngiltere vatandaşlığı olan Pavel, istihbarat, politika ve diplomasi alanlarında İngiltere ve ABD'de birçok seminere katıldı.

 

Kürtçe, İnglizce, Almanca, Farsça ve Arapça dillerini iyi düzeyde konuşuyor.

 

Mele Bahtiyar'ın kızı Lava’yla evli olan Pavel, Kobani adında bir erkek çocuğu bulunuyor. Babasıyla çok vakit geçiren Pavel, O’nun yanında bizzat eğitim gördü.