Kürdistan Bölgesi’ndeki Türkmenler siyasi temsiliyeti etkileyecek adımlardan endişeli

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimleri yaklaştıkça Türkmenler de dahil bileşenlerin siyasi temsiliyet hakkı tartışma konusu olmuş durumda.

Geçtiğimiz dönemde Kürdistan Yurt Severler Birliği (KYB) parlamentoda kota sisteminin bazı kesimler tarafından suiistimal edildiği gerekçesiyle Irak Federal Mahkemesine başvuruda bulundu, KYB kota sisteminin kaldırılmasını istiyor.

Kürdistan Parlamentosu’ndaki 111 sandalyeden 11’i bileşenlere veriliyor. Bu 11 sandalyeden 5’i de Türkmenlerin payına düşüyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği bu kota sistemine itiraz ediyor. 5 Kasım 2024’te Irak Federal Mahkemesi’nde çıkacak karar önümüzdeki şubat ayında yapılacak seçimlerin gidişatını da etkileyecek.

Türkmen siyasetçiler ve Türkmen toplumu temsilcileri Federal Mahkemenin aleyhte vereceği bir kararın temsiliyet hakkını ortadan kaldıracağından endişeli.

Mahkemenin kota sistemini lağvetme yönünde vereceği karar doğrudan oluşumların siyasi temsiliyetini en aza indirebilir.

Kürdistan Bölgesi Etnik ve Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Büro Üyesi Aydın Maruf, Türkmen Milletvekili Azad Küreci ve Türkmen Kültür Genel Müdürü Geylan Altıparmak Rûdaw’a konuştu.