KDP 14. Olağan Kongresi: Yönetimde kadın oranı artıyor

04-11-2022
Dr. Viyan Süleyman / Foto: Rûdaw
Dr. Viyan Süleyman / Foto: Rûdaw
Etiketler KDP Kongre Kadın
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 14. Olağan Kongresi Duhok kentinde ikinci gününde devam ediyor. Kongre delegesi Dr. Viyan Süleyman, KDP’nin yönetiminde kadın sayısının yüzde 15 ile 20’ye yükseleceğini söyledi.

3 Kasım’da KDP’nin 14. Olağan Kongresi Duhok kentinde başladı. Kongrenin ilk gününde parti başkanı ve iki yardımcısı seçildi. Mesud Barzani yeniden Başkan olurken Neçirvan Barzani Birinci Başkan Yardımcısı ve Mesrur Barzani de İkinci Başkan Yardımcısı olarak belirlendi.

Kongreye katılan Kürdistan Kadınlar Birliği Sekreteri Dr. Viyan Süleyman Rûdaw’ın 10:00 bültenine katılarak “Kongrede kadın delege sayısının yüzde 25 oranında olması kararlaştırılmıştı. Şimdi de KDP’nin Yönetim Kurulu’ndaki kadın sayısının yüzde 15 ile 20 arasında olması öngörülüyor” dedi.

Kadın delegeler arasında yönetim için adayların olduğunu dile getiren Viyan Süleyman, “Akşam saatlerinde kongrede yönetim seçimi olacak. KDP Yönetim Kurulu’nda kadın sayısı yüzde 15-20’ye yükselmesi için 7 veya 8 kadının yönetime seçilmesi  gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Kadınlar Birliği Sekreteri KDP yönetimindeki kadınların oranının aynı şekilde partinin diğer organlarına da yansıtılması ve kadın kotası olması için çalışmlar yürttüklerini sözlerine ekledi.

KDP’nin kadınların parti içerisinde daha fazla yer almasını desteklediğini belirten Dr. Viyan Süleyman ancak kadınların yönetimdeki oranın tam istedikleri düzeyde olmasa da olumlu bulduklarını kaydetti.

Dr. Viyan Süleyman"Bir önceki kongreye katılan kadın delege oranı yüzde 10'du. Bu kongrede bu oranın yüzde 25’i bulmuş olması büyük  bir gelişme.  Bu sürecin adım adım ilerletilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan ile iki yardımcısının kadınların ilerlemesini desteklediğini dile getiren Dr. Viyan Süleyman “Kürdistan Bölgesi’ndeki en fazla kadının katıldığı, rol sahibi olduğu ve karar mekanizmalarında yer alan parti KDP’dir” şeklinde değerlendirdi.

KDP içerisinde değişiklik

Kongrenin ikinci gününde Başkan Barzani "Ölümsüz Barzani Madalyası"nı 76 kişiye verdi. 

Kongre yerinden bildiren Rûdaw muhabirlerinin aktardığına göre KDP’nin örgütlenmesi konusunda bazı değişiklikler yapıldı.

Daha önce bir başkan ve bir yardımcısı olan partinin bu kongrede iki yardımcısı olması kararlaştırıldı. Kongre bugün akşam saatlerinde Parti yönetimini seçecek.

Ayrıca KDP’nin organlarında küçülmeye gidilecek ve Yönetim Kurulu’nun ismi Parti Merkez Komitesi şeklinde değiştirilecek.

Yapılacak seçimlerde 51 asıl 9 yedek üye Parti Merkez Komitesi’ne seçilecek.

Başkan Barzani: Ben hâlâ bir Peşmerge’yim

Başkan Barzani kongrenin ilk günü yaptığı konuşmada kendisi için halen en büyük özelliğinin Peşmergelik olduğunu dile getiren Başkan Barzani, şunları söyledi:

“Burada bulunmanızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum; hizmetinizde bulunmak benim için büyük şereftir.

Size şunu bütün kalbimle söylemek istiyorum; her ne olursam olayım, benim nazarımda en büyük ve en kutsal sıfat ve güç Peşmergeliktir. Ben hâlâ bir Peşmergeyim.

 Ben ölümüme kadar başkan ya da sorumlu veyahut yönetici olmak istemiyorum. Bu kongrede başka birinin olmasını ve huzurunuzdan çekilmeyi isterdim, zira her başlangıcın bir sonu vardır.

İnsanoğlu ölümlü, ne olursanız olun gün gelecek ve öleceksiniz.

Gün gelecek Allah’ın hikmeti gereği sizi burada bırakıp aranıdan ayrılacağım. Bu doğal bir sürecin parçası.

Umarım önümüzdeki kongrede durum değişecektir. Ben ölümün beni sizden ayırmasını istemem, ondan önce sizinle vedalaşmak isterim.”

KDP'nin 14’üncü Olağan Kongresi

KDP’nin 13’üncü Kongresi 2010’da yapılmıştı. Parti iç tüzüğüne göre, parti kongresinin 4 yılda bir yapılması gerekiyor. Ancak İŞİD ile savaş ve Covid-19 salgınından dolayı kongre tarihi ertelenmişti.

KDP’nin 76 yıllık tarihi boyunca, partiye iki kişi başkanlık etti: Mele Mustafa Barzani ve Mesud Barzani.

Mele Mustafa Barzani, 1946’an vefat ettiği 1979’a kadar partiye başkanlık yaptı.

Mesud Barzani ise 1979’daki kongrede başkan seçildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli