Başkan Barzani: Talepler, Kürdistan halkının meşru haklarına karşı olmamalı

Erbil (Rûdaw) – Başkan Barzani, Irak’ta göstericiler adına dillendirilen “anayasa ve siyasi sitemin değiştirilmesi” şeklindeki taleplerinin Kürdistan halkının meşru ve anayasal haklarına karşı olmamalası şartıyla kabul edilebileceğini söyledi.  

Başkan Mesud Barzani bugün Erbil’in Selahaddin ilçesinde Iraklı akademisyen ve kültür sanat camiası mensuplarından oluşan Rafideyn Diyalog Merkezi heyeti ile bir toplantı gerçekleştirdi.  

Toplantıda, Irak’taki gösteriler, ülkedeki durum ve siyasi sürecin geleceği hakkında görüş alışıverişinde bulunuldu.

Toplantıya ilişkin Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, konuk heyet, süreç hakkındaki görüşlerini ve Rafideyn Diyalog Merkezi’nin mevcut durumu incelemek için hazırladığı planın ayrıntılarını ve önerilerini Başkan Barzani ile paylaştı.

Konuk heyet ayrıca Başkan Mesud Barzani’den konu hakkındaki perspektiflerini istedi.

Halkın meşru taleplerine, huzurlu ve onurlu bir yaşam beklentilerine deste verdiklerini dile getiren Barzani, “Bugün halkın rahatsızlığına yol açan durum geçmişten beri izlenen yanlış politikaların bir sonucudur. Tüm bu olanların sorumluluğu şu an ki Başbakan’a ve kabineye yıkılması yanlıştır. Geçmişte yaşanan hataların ve yenilgilerin sorumluları bugün kendilerini göstericilerin saflarındaymış gibi gösteriyor” dedi.   

Kürdistan halkının Irak devleti ile yaşadığı geçmişe değinen Başkan Barzani, “Irak devleti Kürt ve Arap halklarının ortaklığı ve diğer bileşenlerin haklarının gözetilmesi esası üzerine inşa edildi. Fakat Kürt halkının bu oratklıkta payına düşen yıkılmış 4 bin 500 köy, 182 bin Enfal şehidi, 12 bin Feyli gencin faili mechul şekilde kaybedilmesi, 80 bin Barzani’nin katledilmesi ve Kürdistan’ın kimyasal silahlarla bombalanması oldu” ifadelerini kullandı.

Tüm bunlara rağmen Kürdistan halkının Irak devleti ile “yeni bir sayfa” açarak intikam alma peşine düşmediğini vurgulayan Mesud Barzani, “Kürdistan siyasi liderliği modern bir anayasanın yazılması, demokratik ve federal bir Irak’ın inşası için çok çabaladı. Ama malesef tehdit kültürünün egemen olması, Kürtleri kuyruk görme anlayışı ile ortaklık hukukunu çiğneyerek halkımıza karşıtlığa kalkıştılar. İş, Anayasa’nın ihlal edildimesine, intikam almaya kadar vardırıldı, mezhepçilik körüklendi, peşmerge ablukaya alındı, bütçe kesildi, Kürdistan Bölgesi’nin ortadan kaldırılması için plan ve saldırılar düzenlendi” dedi.

“Anayasa olduğu gibi uygulansa şu anki sorunların büyük bölümü ortadan kalkardı” diyen Barzani, “Fakat Anayasa’nın ihlal edilmesi, kendini herşeyin üstünde görme ve dayatma anlaşyışı yüzünden Irak bu duruma geldi. Çözüm için de bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor” diye belirtti.

Başkan Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki diyalog nedeniyle önemli mesafe kattedildiğini belirterek son günlerde gündeme gelen “anayasa değişikliği” tartışmalarına da değindi.

Barzani, “Göstericiler adına dillendirilen siyasi sistem ve anayasa değişkiliği talepleri, Kürdistan halkının meşru ve anayasal haklarına karşı olmadığı, demokratik uzlaşı ve bileşenlerin birlikte yaşam hakları savunulduğu müddetçe meşru ve kabul edilebilirdir” dedi.  

Barzani ayrıca, Rafideyn Diyalog Merkezi’nin sorunlar için çözüm geliştirdiği önerilerinin de önemli olduğunu ifade etti.