Korkunç infaz: Aşık olan kız babası tarafından diri diri yakıldı

Erbil (Rûdaw) – Sine kentinde vücudu tamamen yandığı için hastaneye kaldırılan Faize Meleki adlı genç kadın, ölmeden önce babası tarafından üzerine benzin dökülerek yakıldığını söyledi. Olayın ardından baba H.M. tutuklandı.

Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Sine (Senendec) kentinde 3 Ekim Pazar günü “kendini yaktığı” öne sürülerek Kewser Hastanesine kaldırılan Faize Meleki (Melekiyan) adlı genç kadın, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Olayın ardından hastane doktorlarından biri Instagram hesabından, “22 yaşında bir kadın, sırf aşık olduğu için babası tartafından yakılarak öldürüldü” şeklinde paylaşımda bulundu.

Konuyu takip eden Jivano kadın kuruluşu, tanıkların ve Kewser Hastanesi doktorlarının ifadesine başvurdu.

Meleki’ye ilk müdahaleyi yapan doktorlar, genç kadının ölmeden önce, “babam üzerime benzin döküp beni yaktı!” dediğini  belirtti.

İran İnsan Hakları Aktivisleri (İran-HRANA) de konuya ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı.

Raporda, daha önce bir evlilik yapan Faize’nin eşinden boşandığı, babasının evinde yaşayan genç kızın başka biri ile duygusal ilişki yaşadığı ancak ailesinin buna karşı çıktığı, bu nedenle de babası H.M. tarafından yakıldığı bilgisine yer verildi.

Raporda ayrıca, bu durum nedeniyle H.M.’nin Sine’deki İkbal Meydanı’nda bir grup tarafından linç edildiği sırada polisler tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

İran-HRANA, raporun sonunca İran İslami Ceza Kanunu'nu dikkat çekti. İran kanunlarına göre çocuğunu öldüren bir baba mahkemede suçlu bulunursa kefalet ile serbest bırakılabilir veya hapis cezasına çarptırılır.

Örgüt, bazı durumlarda babaların, “çocuğunu öldürme suçunun idam ile cezalandırılmayacağını bildiği için cinayet işlediğine” dikkat çekti.

Raporda, İran hukukunun “namus cinayetlerini” idam cezasından muaf tuttukları hatırlatıldı.