Uçuş yasağı Türk firmalarını vurdu

İstanbul (Rûdaw) - Irak Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’ne uçuşları yasaklamasının ardından, Türkiye’deki uçuş firmalarının borsadaki hisse değerleri düştü.

 

Bağdat yönetimi, referandumdan dolayı Kürdistan Bölgesi’nin hava sahasını uçuşlara kapattı.

 

Uçuş yasağının ardından İstanbul borsasında Türk Hava Yolları’nın yüzde 1.8, Pegasus’un yüzde 1.4 ve AtlasJet’in ise yüzde 1.5 hisse değeri düştü.

 

Firmalar, söz konusu sorunun bir an önce çözülmesi için girişimlerde bulunurken, ekonomistler ise bu durumun uzun sürmeyeceği görüşünde.

 

Rûdaw’a konuşan Ortadoğu Uzmanı Oytum Orhan, “Siyasi krizde her iki tarafta zarar görür. Çoğu firmanın Türk firmalarla ortaklıkları bulunuyor. Türkiye’nin kapasitesinin uygun olmasından dolayı maddi zarar karşılanacaktır” dedi.

 

Orhan, “Bu durumun fazla uzun süreceğini düşünmüyorum. Evet başka alternatif yollar aranıyor. Ancak söz konusu hatta sorunlu çünkü peşmergenin kontrolünde bulunuyor. Bu durumda Irak ordusuyla karşı karşıya kalma olasılığına sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

Turizm acentası sahibi Vahap Asaf ise, durumdan çok zarar gördüklerini belirtti.

 

Asaf, “Çarşamba ve Perşembe günleri Kürdistan’dan turist kafilesi geliyordu. Ancak şimdi Kürdistan’dan Türkiye’ye uçuşlar durduruldu. Haliyle bu durum bize ciddi bir şekilde yansıdı. Şu anda kara sınırı açık, sadece gidiş-geliş yapabiliyorlar” dedi.

 

30 yıldır seyahat biletini sattığını belirten Abdulmetin Adıyaman da “Hiç bu kadar zarara uğradığımızı hatırlamıyorum” diye konuştu.

 

Abdulmetin Adıyaman, “Buradan Süleymaniye, Erbil ve Duhok’a giden gruplarımıza konaklama rezervasyonlarını biz yapıyorduk. Ayrıca oradan İstanbul aktarmalı Avrupa ve Amerika’ya seyahat biletlerinin aynı zamanda konaklamayı da biz sağlıyorduk. Mevcut durumda hepsinin durmasından dolayı ciddi zarar gördük” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’ne seferlerin durdurulmasından önce, Türk Hava Yolları, Pegasus ve Atlas Global firmaları Erbil ve Süleymaniye’ye günde toplam 20 sefer düzenliyordu.