Diyarbakır Barosu’ndan Mihraç Miroğlu açıklaması

Haber Merkezi – Diyarbakır Barosu, Şırnak’ın İdil ilçesinde zırhlı araç çarpması sonucu ölen 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu için yaptığı açıklamada faillerin cezasız kaldığını belirtti.

Şırnak’ın İdil İlçesinde bisikletiyle gezen 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu zırhlı polis aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Twitter hesabı üzerinden Miroğlu’nun ölümüyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında zırhlı araçların çarpması sonucu meydana gelen çocuk ölümlerinde faillerin cezasız kaldığını ifade edilerek bu durumun güvenlik güçlerinin kontrolsüzlüğünü artırdığına vurgu yapıldı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin açıklaması şöyle:

“Şırnak ili, İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi'nde zırhlı aracın çarptığı 7 yaşındaki  Mihraç Miroğlu yaşamını yitirmiştir. Mihraç Miroğlu’nun  ailesine ve yakınlarına Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Zırhlı araçların kullanımından sorumlu resmi kuruluşlar ile kullanıcı kolluk personeli tarafından öngörülebilir risk ve ihlallere karşı önleyici tedbirlerin alınmadığı, özensiz ve keyfi davranıldığı yaşanan vakıaların oluş sıklığı ve şekli itibariyle anlaşılmaktadır.

Devletin güvenlik maksadını “güvenlik şovuna” çevirerek çocukların yaşam ve oyun alanlarını zırhlı araçlarla doldurması çocukların gündelik yaşamı ile ruh sağlığını olumsuz etkilemekte yine bu durum çocukların şiddet ve korku ikliminde yaşamlarına neden olmaktadır.

Kolluğa ait zırhlı araçların kontrolsüz ve gereksiz kullanımı sonucu meydana gelen çocuk ölümlerine ilişkin yürütülen yargılamalar neticesinde failler cezasızlık zırhı ile korunmakta, bu durum ise kolluğu kontrolsüzlüğünü güçlendirmektedir.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, adli ve idari makamların etkili ve ivedi soruşturma yürütülmesi hususunda sorumluluklarının gereğini yerine getirmesini belirtir, yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”