ROJAVA - Hol Kampı’nda yaklaşık 22 bin Iraklı kaldı

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler Hol Kampı Rojava Irak IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Iraklı bir yetkili Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Rojava’da IŞİD ile bağlantılı ailelerin tutulduğu Hol Kampı’nda yaklaşık 22 bin Irak vatandaşının kaldığını söyledi.

Irak Göç ve Yerinden Edilenler Bakanlığı Sözcüsü Ali Abbas, Irak'ın kamptan 10 binden fazla vatandaşını geri aldığını söyledi.

Iraklılar ve Suriyeliler, IŞİD’in 2019'daki askeri yenilgisinden bu yana Rojava'nın Haseke kentindeki Hol Kampı’nda tutulan 40 bin IŞİD bağlantılı kişinin çoğunluğunu oluşturuyor.

Kamp, güvenlik uzmanları tarafından “terörizmin üreme alanı” olarak nitelendirildi.

Irak, geçen ay kamptan 150 aileyi geri aldı.

Sözcü Ali Abbas, temmuz ayında Rûdaw'a, bu yıl tek seferde geri gönderilen aile sayısının en fazla 190 olduğunu ve şu anda Irak'ın kuzeyindeki Ninova eyaletindeki el-Ceda rehabilitasyon kampında 900'den fazla ailenin ikamet ettiğini söyledi.

Geri gönderilen kişiler el-Ceda'da bulundukları süre boyunca topluma yeniden entegre olmaya hazırlanıyor ve ardından geldikleri yerlere geri gönderiliyor.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, mart ayında Hol'de 18 yaşın altında yaklaşık 20 bin Iraklının kaldığını söyledi ve bunları "saatli bombalar" olarak tanımladı.

Rojava'daki Kürt yetkililer bir çok kez, uluslararası topluma vatandaşlarını kamplardan geri almaları çağrısında bulundu, ancak çoğu ülke güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını geri almak istemediği için bu çağrılar büyük ölçüde yanıtsız kaldı.

Göç Bakanlığı ayrıca haziran ayında, Irak ve Birleşmiş Milletler'in 2027'ye kadar kamptaki tüm Irak vatandaşlarını geri alma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

IŞİD bağlantılı vatandaşların geri alınması meselesi Irak'ta muhalefeti tetikledi. Bazı aşiretler, 2014'ten 2017'ye kadar ülkenin geniş alanlarını kontrol ettikleri sırada savaş suçları işleyen grupla ilişkili kişileri kabul etmek istemiyor.

Nahro Mohammed bu habere katkıda bulundu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli