KDP, Sünniler ve Türkmenler’den Kerkük Valiliği konusunda yeni uzlaşı

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler KDP KYB Türkmenler Kerkük Arap Koalisyonu
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’te il meclis başkanı ile valinin seçilmesi için Arap, Türkmen ve KDP arasında bir mekanizma üzerinde görüşmelerin yapıldığı ve yakında bu kapsamda KYB ile de görüşüleceği belirtildi.

Kerkük’te il meclis başkanı ile valinin belirlenmesi meselesi kentteki bileşenler arasında bir kördüğüme dönüştü. Seçimlerin aylar önce yapılmasına rağmen taraflar arasında özellikle valilik ve il meclis başkanının seçilmesi konusunda bir konsensüs sağlanamadı.

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Arap Koalisyonu üyesi Selwa Mefreci, bugün Pirmam’da Başkan Mesud Barzani ile bir araya geldiklerini belirterek, “Sayın Barzani Kerkük’te hiçbir bileşenin dışlanmaması gerektiğini, verilecek kararların kentte istikrar ve barış getirmesini temenni ettiğini söyledi” diye konuştu.

Kerkük’te yerel hükümetin kurulması ve valinin seçilmesi için bileşenlerin önünde bir haftadan daha az bir süre kaldı.

Arap Koalisyonu üyesi Selwa Mefreci, kenttin Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasında dönüşümlü olarak yönetilmesi için bir senaryo üzerinde çalışılığını ifade ederek, “Söz konusu yöntem Araplar, Türkmenler ve KDP arasında program haline getirilecek ve ilerleyen günlerde KYB ile de görüşülecek” dedi. 

Araplar, Türkmenler ve KDP arasında varılan uzlaşmaya göre, Kerkük İl Meclisi, kalan 3 yıl 4 aylık görev süresi boyunca taraflar arasında dönüşümlü olarak yönetilecek.

Selwa Mefreci, bileşenlerin Kerkük Valiliği ve adaylar konusunda görüşmediklerini de aktardı.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde il genel meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri atanamamıştı.

Kerkük İl Meclisi 16 üyeden oluşuyor; KYB'nin beş, KDP’nin iki, Hristiyanların bir, Arap oluşumunun altı, Türkmenlerin ise iki sandalyesi var.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli