Kürt Parlamenter: Ermenistan'daki Kürtler pasaportlarına uyruklarını yazdırabiliyor

2 saat önce
Etiketler Kinyazê Hemîd Kürt Parlamenter Ermenistan
A+ A-

Erivan (Rûdaw) – Kürt Parlamenter Kinyazê Hemid, Ermenistan’da yaşayan  Kürtlerin pasaportlarına uyruklarına “Kürt” inançları ise “Ezidi” yazdırabileceklerini söyledi.

Ermenistan Parlamentosunun Kürt Parlamenteri Kinyazê Hemid Rûdaw muhabiri  Xerîb Mecid’e konuştu.

Kinyazê Hemid, Ermenistan’da yaşayan 31 bin Kürd’ün pasapotuna “Ezidi” yazdırdığını  2 bin Kürdün ise “Kürt” olarak kaydettirdiğini söyledi.

Kürt siyasetçi, "Ezidilik dinimiz, dilimiz ve onurumuzdur. Ben hem Kürdüm hem de Ezidiyim. Bu benim için bir onurdur” dedi.

 Ermenistan’da 22 Kürt köyü var

Kürtlerin büyük çoğunluğunun kent merkezlerinde yaşadığını dile getiren Kinyazê Hemid, Ermenistan’da 22 Kürt köyünün olduğunu sözlerine ekledi.

Kürlerin Ermenistan’da birçok ulusal hakka sahip olduğunu belirten Kinyazê Hemid sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ermenistan anayasasında Kürtler ve diğer etnik grupların ulus olmaktan kaynaklı hakları yasalarca korunmaktadır.  Mevcut hükümet, etnik toplulukların kültürel faaliyetlerini yürütebilmeleri için birçok çalışma yapıyor. Ayrıca Kürtlerin sayısının fazla olduğu ilçe ve köylerde okullarda haftada 3-4 saat Kürtçe eğitim görme hakları var. Ermenistan hükümeti toplulukların ana dilini canlı tutabilmek için özel çaba sarf ediyor."

Erivan Radyosu

Kürt milletvekili Erivan Radyosu'nun (Dengê Erîwanê) yayın yaptığı dönemde tüm Kürtlerin sesi haline geldiğini, tüm Kürdistan parçaları ve dünyanın dört bir yanındaki Kürtlerin Erivan Radyosunu dinlediğini belirterek “Erivan Radyosu tüm Kürtler için adeta bir kültür merkezi haline gelmişti" dedi.

Kinyazê Hemid konuşmasına şöyle devam etti:

"Parlamento etnik topluluklar için özel bir gün belirlenmesini kararlaştırdı. Hükümet de tüm bileşenlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlerini bu günde gerçekleştirmesini destekliyor.

Başbakan Nikol Paşiyan her ulustan temsilcinin yer aldığı bir danışmanlar kurulu oluşturdu. Ermenistan Başbakan Yardımcısı da bu kurula başkanlık ediyor.

Danışmanlar kurulunun hükümete eğitim ve insan hakları gibi 3 veya 4 bakanı önerme hakkı bulunuyor.”

Kinyazê Hemid kimdir?

1945’te dünyaya gelen Kinyazê Hemid 3 dönem Ermenistan’da milletvekili seçiliyor. 2022’de gerçekleşen genel seçimlerde Başbakan Nikol Paşinyan’ın lideri olduğu Sivil Sözleşme Partisi’nden milletvekili seçildi.

Hemid, parlamentonun en yaşlı üyesi olarak önceki dönem Parlamento Başkanlığı koltuğuna oturan ilk isim olmuştu.

2017’deki seçimde Cumhuriyetçi Parti’den ilk kez parlamentoya giren ve 2018’deki erken seçimde de ikinci kez milletvekili seçilen Hemid, üç dönem üst üste Ermenistan Parlamentosu’na girmeyi başardı.

Ermenistan Kürtleri Birliği Başkanı Kinyazê Hemid, aynı zamanda ünlü Kürt bankacı Narin Nadirova’nın da babasıdır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli