ABD Kerkük'e asker konuşlandırdı

Erbil (Rûdaw) – 16 Ekim 2017 olayları sonrası ABD ilk kez  7 yılın ardından Kerkük’e yeniden asker konuşlandırdı. Rûdaw muhabiri  13 Hummer marka zırhlı araç ve 60 askeri personelden oluşan ABD kuvvetlerinin Kerkük’e  girdiğini aktardı.

Rûdaw muhabiri Hiwa Husemeddin 3 Ağustos’u 4 Ağustos’a bağlayan gece (dün) Irak ordusu ve anti terör güçlerinin kontrolündeki kent merkezine 13 km mesafedeki  K1  Askeri Üssüne ABD güçlerinin konuşlandırıldığını aktardı.

Muhabirimiz 60 askeri personel ve 13 Hummer marka zırhlı araç ile çekiciden oluşan ABD kuvvetlerinin üsse yerleştirildiğini kaydetti.

Alınan ilk bilgilere göre ABD askeri güçleri, yerel güvenlik güçleri ile koordineli bir şekilde kontrol noktalarından Kerkük kent merkezine oradan da K1 Askeri Üssüne girişlerine izin verildi.

ABD askerleri kalıcı olabilir

ABD,16 Ekim 2017’de Heşdi Şabi ve Irak ordusunun Kerkük’ü ele geçirmesinden sonra ilk kez bölgeye asker gönderiyor.

Rûdaw muhabiri ABD kuvvetlerinin Irak emniyet güçleri ile ortak operasyon düzenlemek amacıyla gelmediğini bildirdi. Muhabirimiz  “ABD güçlerini getiren konvoydaki bazı araçların askeri malzeme ve yiyecekle yüklü olduğu görüldü. Bu durum, ABD askerlerinin herhangi geçici bir operasyon için değil bölgede uzun süreli kalmak için geldiğini gösteriyor” dedi.

Rûdaw muhabiri: Kerkük’te olası bir istikrarsızlığın önüne geçilmesi amaçlanıyor

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde il meclisi seçimleri yapılmış ancak Kerkük’te hala valilik ve yerel idare taraflar arası anlaşmazlık nedeniyle belirlenemiyor.

Seçimlerin ardından bir ayı aşkın süredir Kerkük'te güvenlik ve idari kadrolarda değişiklikler yapıldı. Polis komutanlığı görevine yeni bir isim atandı. ABD’ kuvvetlerinin gelişi Çarşamba günü yapılacağı söylenen değişikliklerle aynı zamana denk geliyor.

Rûdaw'ın muhabiri, Kerkük'teki güvenlik kaynaklarının ABD birliklerinin konuşlandırılmasının kentteki görev değişikliği sonrasında güvenlik durumunu istikrara kavuşturmak ve  istenmeyen bir durumla karşılaşılmaması için hazırlıklı olduğunu söylediklerini aktardı.

2020’de ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçleri, Kaim ve Geyara’dan sonra Kerkük'teki K1 Askeri Üssün’nü de Irak ordusuna teslim etmişti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçler 2014’ten beri, IŞİD’e karşı mücadele kapsamında Irak ordusu ve Peşmerge’ye eğitim, donanım ve operasyonel destek veriyordu.

ABD güçlerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta Erbil, Harir, Kerkük K1, Besmaye, Kaim, Geyare, Ayn Esed ve Taci üslerinde konuşlanıyordu.

ABD askerleri 2020’de  Suriye sınırındaki Kaim ve Musul’a bağlı Geyara ilçelerindeki üslerden çekilmişti.