Baas döneminden kalma havan topu patladı, bir çocuk gözünü kaybetti

4 saat önce
Etiketler Erbil Havan topu mermisi Koye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Erbil'e bağlı Koye ilçesinde Baas döneminden kalma bir havan topunun patlaması sonucu 12 yaşındaki bir çocuğun gözünü kaybettiği bildirildi.

Koye Sağlık Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Şervan Celal, konuya dair Rûdaw'a açıklama yaptı.

Celal, olayın Kürdistan Demokrat Partisi-İran'ın (KDP-İ) kampının bulunduğu alanın yakınlarında meydana geldiğini belirtti.

Çocuğun dokunmasıyla beraber havan topunun patladığını kaydeden Celal, çocuğun bir gözünü kaybettiğini, elleri ve ayaklarında yaralanmalar olduğunu açıkladı.

Çocuk Erbil'deki bir hastaneye kaldırıldı.

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre, güvenlik güçleri olaydan sonra bölgede arama tarama çalışması yürüttü ve başka bir havan topu mermisini etkisiz hale getirdiler.

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta 1980'lerdeki İran-Irak savaşı, 1991 Körfez Savaşı, 2003'te Baas rejiminin yıkılması ve 2014 sonrası IŞİD’in ortaya çıkmasıyla beraber çok sayıda patlamamış mayın ve patlayıcı bulunuyor.

2022 tarihli Birleşmiş Milletler raporunda, Kürdistan Bölgesi dahil Irak'ta son 5 yılda patlayıcılar nedeniyle 519'dan fazla çocuğun öldüğü veya yaralandığı, mayınların ve savaştan kalma patlayıcıların ülkedeki çocuklar için önde gelen tehditlerden biri olmaya devam ettiği belirtilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli