Yargıç: Suçun Sünni ve Kürt olmak
Haber Merkezi - İran'da idam edilen Rojhılatlı (İran Kürdistanı) Şahram Ahmadi ölmeden önce hapiste çektiği bir videoda, yargıcın kendisine Kürt ve Sünni olduğu için yargılandığını söylediğini duyurdu.
İran, sayı belirtmeden "bir terör grubuna üye oldukları" gerekçesiyle bazı kişilerin idam edildiğini açıkladı.
Sürgündeki İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri de idam edilenlerle ilgili bir yaptığı açıklamada, sayılarının 21 olduğunu söylediği kişilerin silahlı mücadeleyle ilgisi olmadığını, sadece muhalif ve aktivist olduklarını savundu.
İran’da idam edilenler arasında Şahram Ahmadi de vardı.
Ahmadi, idam cezasına çarptırıldıktan sonra internette yayımlanan videosunda, "Yargıç bana, Sünni, Kürt ve rejime karşı olduğun için yargılanıyorsun" diyor.
Videoda, idam kararıyla sonuçlanan yargılama sürecinin adil olmadığı söylediği görülüyor.
Ahmadi kendisine sürekli hakaret ettiğini anlattığı yargıcın, "Senin 3 suçun var: Sünnisin, Kürtsün, rejime karşısın" dediğini aktarıyor ve kendisine yöneltilen "devlete silah kaldırma" suçunu reddettiğini söyleyerek, "Bırakın silahı, bende küçük bir bıçak bile bulamadılar" diyor.
“Bir avukatı bile tayin edemedim” diyen Şahram Ahmedi şöyle devam ediyor:
“Yanlış hiçbir şeyi yapmadım. Hiç kimseyi öldürmedim. Yaptığımız tek şey onlara ‘Siz bizim değerlerimize, dilimize, ritüellerimize ve halkımıza hakaret ediyorsunuz’ demekti."
1987 doğumlu Şahram Ahmadi, Rojhılat'ın Kürdistan eyaletinin merkezi Sine kentinde doğdu.
2009’da tutuklanan Ahmadi, Sine'deki hapiste 33 ay boyunca tek başına bir hücrede yattı.
3 yıllık tutukluluk süresi boyunca ailesiyle görüştürülmeyen Rojhılatlı hakkında 2014’te idam cezası kararı çıktı.
İran, “terör grubu” olarak nitelendirdiği "Cihad ve Tevhid" örgütüne mensup olduklarını söylediği bir grubu Salı gecesi idam ettiğini açıklamıştı.
İran Başsavcısı Muhammed Cevad Muntazari, "adam öldürmek ve ülkenin ulusal güvenliğine karşı çalışmak" suçlarından hüküm giyen 20 kişinin idam edildiğini söylemişti.
İnsan hakları örgütleri, bu idam hükümlerinin işkence altında elde edilen itiraflara istinaden verildiğini belirtiyor.
İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), İran’da en az 10 kişinin idam edildiğini teyit ettiğini ve bu olayı kınadığını belirtmişti.
İran Direnişi Ulusal Konseyi Başkanı Meryem Recavi ise olayı, "İnsanlığa karşı işlenen iğrenç bir suç" diye nitelemişti. (Kaynak: Al Jazeera/Rûdaw)