Malatya'da kayısı hasadı başladı, üreticiler tedirgin

04-07-2021
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dünya Malatya Mehmet Koçar Batman Urfa Adıyaman
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da kayısı hasadı başladı.

Ünü ülke sınırlarını aşan ve lezzeti dünyaya yayılan Malatya kuru kayısısında tahmini rekolte 86 bin 39 ton olarak açıklandı.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan ve "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya, aralarında Irak'ın da olduğu başta Almanya olmak üzere 112 ülkeye kayısı ihracatı gerçekleştiriyor.

Yine her yıl kayısı hasadının başlamasıyla birlikte Batman, Diyarbakır, Urfa ve Adıyaman ve çevre illerden gelen 50 bin kişi  Malatya'da kayısı hasadında çalışmak için geliyor.

Malatya'da bu yıl her ne kadar kayısı üretimi üreticinin yüzünü güldürse de üreticiler, mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerinin arttığını ancak buna karşın kayısı fiyatlarının düştüğünü söylüyor.

Kayısı rekoltesi konusundaki belirsizlik üreticiyi tedirgin ettiğini belirten üreticiler, kayısı bahçelerinde hasadında çalışan işçiler kadar kendilerinin de zorluklar yaşadığını belirtiyor.

Kayısı hasadının başlamasıyla birlikte Malatya'ya hasatta çalışmak için gelen aileler sıcak hava ve  kötü yaşam koşullarına rağmen düşük ücretlerle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Mehmet Koçar, " Diyarbakır'dan geldik, kayısı hasat zamanı geldi. Bizde kayısıları toplamaya geldik ama hava çok sıcak, tahminimce 15 gün sonra hasadı bitireceğiz. Yevmiyemiz tam olarak belli değil ama 95 TL olduğunu söylüyorlar. Umarım elimizde bir miktar para kalır. Bu sıcakta emeklerimizin boşa gitmesini istemiyoruz "dedi.

Rûdaw’a konuşan Mehmet Şirinkaya, “Diyarbakır'da iş olanağı olmadığı için ailecek kayısı hasadı için buraya geldik. Bu sıcakta çalışmak çok zor, yevmiyesi idare ediyor. Ekonomimiz iyi olmadığı için buralara gelip çalışıyoruz. Biraz para kazanırsak bizim için iyi olur” dedi.

Ramazan Adal ise, "Kayısı hasadı için Cizre'den Malatya'ya ailece geldik. İşçilerimizin çoğunluğu öğrencidir. Gelip kayısı hasadında çalışıyorlar. Zor bir iş ancak çalışmak zorundalar. Okul harçlıklarını çıkarmak için bu işi yapmak zorundalar. Cizre'de iş olanakları olmadığından dolayı gelip burada çalışıyoruz” diye konuştu.

Hazal Adal da, "Maddi durumumuz iyi olmadığı için Cizre'den Malatya'ya kayısı hasadına geldik. Buraya gelmemiz tamamen maddi imkânsızlıklardan ötürü. Ben 20 işçinin yemeğini, yataklarını hazırlıyorum ve çamaşırlarını yıkıyorum. Güneş'in altındaki durumumuz budur, fakirlikten dolayı buralara gelmek zorunda kalıyoruz. Yevmiyemiz düşük, kimse halimizi bilmiyor" dedi.

Kayısı üreticisi Mehmet Ali Tutar şunları kaydetti:

"Rahat bir iş yapmak istedim ama hiç rahatım yok. İşçilerin de bir çok sorunu olduğu gibi biz bahçe sahiplerinin de sorunu var. Biz de bu işi mecbur yapıyoruz. Bu işin ilaç, su, gübre ve işçi giderleri var. Kayısı hasadından sonra bu masrafları da düştükten sonra elde avuçta bir şey kalmıyor. Malatya'nın bu bölgelerine dolu vurmadı. Devlet bize doğru rekolteyi söylemiyor. Tam olarak bilinmemekle birlikte 80 ile 100 bin arasında kuru kayısı olduğu söyleniyor. Bir bakıyoruz kuru kayısının rekoltesi  sonbahar'da pek yok 40 bin 50 bin civarıdır. Ama bize rekoltesinin 80-100 bin olduğunu söylediklerinde elimizdeki kayısıyı satabilmek için hemen bu ürünü elden çıkarmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayıdır ki işçilerin sorunları olduğu gibi bizimde böyle sorunlarımız var.”

Rudaw'a açıklamada bulunan Malatya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erdoğan Ünal, 2021 yılı rekoltesinin 86 bin 39 ton olduğunu belirterek bu durumun da üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Ünal şöyle devam etti:

"Kurutma kayısımız 86 bin ton,  biz bu kayısı 112 ülkeye ihraç ediyoruz. Başta Almanya ve Avrupa ülkelere olmak üzere 112 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2019 ile 2020 yılları arasında Irak'a gönderdiğimiz ürün  bin 832 ton, elde ettiğimiz gelir 2 milyon 384 bin dolar gelir elde etmişiz. 2020 ile 2021 yılı arasında ise 628 ton ihraç yapmışız, 1 milyon 740 bin dolar elde etmişiz. Yani 2020 ile 2021 yılı arasında Irak'a ihracatımızda bir düşüş olmuş. Buda pandemiden kaynaklı bir düşüşten kaynaklanıyor. Bu mahsulü indirmek için çevre illerden Batman, Diyarbakır, Urfa ve Adıyaman illerinden çalışmak üzere ilimizde 50 bin  kişiyi misafir ediyoruz.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli