Erbil Valisi'nden korkutan açıklama: Su krizi kontrolden çıktı

04-07-2021
Rûdaw
Etiketler Omid Xoşnav Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Erbil Valisi Omid Xoşnav, kuraklık nedeniyle su krizinden en çok etikilenen kent olduklarını dile getirerek, Ağustos ayında su sorununun daha da kötüleşmesini beklendiklerini söyledi.

Bölgeyi kapsayan ve Kürdistan Bölgesi'ni de içine alan kuraklık, giderek büyüyen su krizine yol açıyor. Krizden en çok etkilenen kentlerin başında ise Erbil geliyor.

Rûdaw'a konuşan Erbil Valisi Omid Xoşnav, krizden “en ağır darbeyi” başkentin aldığını söyledi.

Xoşnav, "Maalesef bu yıl Kürdistan Bölgesi'nde kuraklık yaşanıyor. Su şikayeti nedeniyle günde ortakama 150 telefon alıyoruz. Vatandaşların yardımına ulaşabilmek için acil destek hattı kurduk" dedi.

Erbil ilinin üç bölgeye ayrıldığını belirten Xoşnav, en çok Erbil kentinin de içinde bulunduğu üçüncü bölgenin su konusunda muzdarip olduğunu belirtti.

Erbil'deki su ihtiyacının üçte birinden fazlasının yüzey seviyesindeki kaynaklardan, yaklaşık üçte ikisinin de yer altı rezervuarlarından elde edildiğini dile getiren Xoşnav, "Yeraltı suları kuraklıktan en çok etkilenen kaynaklar oldu. Erbil'de 9 binden fazla resmi kuyu ve 5 bin kaçak kuyu var. 1996'da kuyuların derinliği 120 metre civarındaydı, ancak 2021'de 400 ve hatta bazı yerlerde 500 metreyi bulunuyor" şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi ve Irak düzenli olarak su kıtlığından etkileniyor. Özellikle bu yıl kış ve ilkbaharda yağışların normalden daha az olması ve komşu ülkelerde inşa edilen barajlar su krizini de tetikledi.

Kürdistan'daki su kıtlığı zayıf su yönetimine ve yetersiz finansmana bağlanıyor. Kürdistan Bölgesi hükumeti, Hairan ayında içme suları için 2,5 milyar dinarlık (1,7 milyon dolar) bir bütçe ayırdı.

Vali Xoşnav, "Yalnız Erbil'de sorunu kontrol etmek için tüm Kürdistan Bölgesine sağlanan miktarın üç katına ihtiyacımız olabilir" dedi.

Omid Xoşnav, "Erbil'de yaz aylarında, çoğunlukla Temmuz ortasından Ağustos ayına kadar her yıl su sorunu olmuştur, ancak bu yıl Mayıs ayında başladı. Dolayısıyla Ağustos'ta durumun normalden daha kötü olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Önceliğimiz içme suyu sağlamak" diyen Vali Xoşnav, tedbirler için idari makamlarla görüştüklerini belirterek, vatandaşlardan kendileri ile işbirliği yapıp çok fazla su kullanmaktan kaçınmalarını istedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli