Başbakan Barzani: Sivil kayıplar ve TSK operasyonlarının sebebi PKK’nin işgalidir

04-07-2018
Rûdaw
Etiketler Başbakan Neçirvan Barzani Erbil PKK Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başbakan Neçirvan Barzani, en uygun bir zamanda Ankara’yı ziyaret edebileceğini söyledi. Barzani Kürdistan topraklarının kullanılarak komşu ülkelere saldırı yapılmaması konusunda diğer örgütleri de defalarca uyardıklarını belirtti.

 

Erbil’de Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan Barzani, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Barzani, “Görüşmede Kürdistan Bölgesi ile Ankara arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi üzerinde duruldu” dedi.

 

Başbakan Barzani, Ankara’daki yetkililerle daha yakından temas halinde olmak için, en yakın fırsatta Türkiye’yi ziyaret edebileceğini söyledi.

 

Sınır ötesi operasyon ve Kandil

 

Barzani TSK’nin sınırın bu tarafından düzenlediği operasyon ve bombardımana ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

 

“Gerek Türkiye ve gerekse diğer tarafların yaptığı operasyonlarda bazen siviller hedef oluyor. Sivil can kayıplarından dolayı endişe duyuyoruz.

 

Şöyle bir gerçek var ki PKK Kürdistan Bölgesi’nin büyük bir bölümü işgal ederek, buradan Türkiye’ye saldırılar düzenliyor. Biz buna karşıyız. Kürdistan Bölgesi topraklarından gerek İran ve gerek Türkiye’ye saldırılmasına karşıyız.

 

İran muhalif grupları ve PKK’den defalarda Kürdistan Bölgesi’nin topraklarından komşu ülkelere saldırı düzenlememesini talep ettik. Yapılanlar tek taraflı değil, burada PKK hatalı, halkın bunu bilmesi lazım.”

 

Kerkük petrolü

 

Başbakan Barzani, Kerkük’te üretilen petrolün Kürdistan petrol boru hattı üzerinden Ceyhan Limanı’na ihraç edilmesi konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarını yineleyrek şunları söyledi:

 

“Biz daha önce de Bağdat’a bu konudaki görüşümüzü aktardık. Kerkük petrolünün Kürdistan petrol boru hattı üzerinden Ceyhan’a edilmesi konusunda Bağdat’tan henüz yanıt almadık. Kürdistan Irak’ın bir parçası ise bu boru hattı da Irak’a aittir. Kerkük’te çıkarılan petrol bu yüzden ihrac edilemiyor. Kerkük petrolünün satışı SOMO tarafından da gerçekleştirilebilir.”

 

 

Yerel seçimler

 

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde yerel seçimlerin zamanında yapılması konusunda ısrarılı olduklarını dile getirdi.

 

Barzani, siyasi partilerin seçimle ilgili endişelerinin giderilmesi için oyların yeniden elle sayılmasını desteklediklerini yineledi.

 

Tüm Kürdistanlı siyasi partilerin Bağdat’ta birlik olmasının önemine vurgu yapan Barzanî seçimden sonra Bağdat’taki atmosferin netlik kazanmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

 

“Seçim sonuçları halen mahkeme tarafından onaylanmamış. Bizim için önemli olan, siyasi partilerin gerek Irak gerek Kürdistan Bölgesi ile ilgil programlarıdır, biz bu programa göre hareket edeceğiz.”

 

Barzani, Rusya'da devam eden Dünya Kupası ve kendi favori takımıyla ilgili bir soruya, "Bu Dünya Kupası da Irak’taki seçimler gibiy süprizlerle doluydu. Beklenmedik takımlar kupaya veda etti veya elenmesi beklenenler yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Desteklediği takım hakkında isim vermeyen Barzani, “Sonuçlarına bakalım, ne olacağını hep birlikte göreceğiz” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli