IŞİD’den Türkmenler’e: Ya savaşın ya da vururuz!

04-06-2015
Hikmet Durgun
Etiketler IŞİD Türkmen Tel Abyad
A+ A-

Akçakale/Tel Abyad (Rûdaw) - Urfa'nın Akçakale ilçesiyle sınır komşusu olan Suriye'nin Rakka iline bağlı Tel Abyad (Girêspî)  kentinde IŞİD'in Burkan El Fırat güçleri ile savaşında Türkmen gençleri zorla savaşa götürdüğü belirtildi.


Halk Savunma Güçleri (YPG) ile özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden oluşan Burkan El Fırat'ın (Fırat Volkanı) Tel Abyad (Girêspî) operasyonu 6’ncı gününe girerken, batı, doğu ve güney cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.


Çatışmalar Tel Abyad'a bağlı Suluk ile Eyn İsse kasabalarında yoğunlaşırken bu kasabalara yakın olan Türkmen köyleri IŞİD'in baskı ve tehditlerine maruz kalıyor.


Rûdaw'a konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Tel Abyad'da şiddetli çatışmalar nedeniyle Türkmen köylerinin zor durumda kaldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:


“Tel Abyad'a bağlı Türkmen köylerinde gençleri zorla tehditle silah altına alıyor. Savaşmazlarsa öldürülecekleri tehdidinde bulunuyor. Evlerini yıkacağını söylüyor. Hammam Türkmen kasabası ve buraya bağlı Zeybekiye, Doğaniye, Damışliye ve Aziziye köylerinde 15.000 Türkmen yaşıyor” dedi.


Tarık Sulo Cevizci, şöyle devam etti:


“Türkmenler de IŞİD saflarına katılırsa, YPG o bölgeye geleceği için aynı akıbetle karşı karşıya kalacak Bu nedenle gençler savaşa katılmak istemiyor. Havadan hem Esad rejimi, hem de koalisyon güçleri bölgede IŞİD mevzilerini vuruyor.  Oradaki Türkmenler göç etme niyetindeler.”


YPG veya PYD'nin Türkmen bölgelerinde henüz bir varlığı olmadığını aktaran Cevizci, “Dolayısıyla onlar tarafından Türkmenler’e bir baskı ve tehdit sözkonusu değil. Bundan bahsetmemiz mümkün değil ancak Türkmenler’de bu konuda bir kaygı var. Bunu gözardı edemeyiz" diye konuştu.


Rakka il sınırları içerisinde 40 bin civarında Türkmen’in yaşadığını dile getiren Cevizci, şöyle devam etti:


“ Tel Abyad ve Suluk bölgesinde 20'ye yakın Türkmen köyü var. Bunlar iri ufaklı köyler. Tel bölgesinde çok yoğun bir Türkmen nüfusu yok. Tel Abyad bölgesinden 400 kişi Türkiye'ye sığındı. Bunların arasında Türkmenler de var. Türkiye'ye giriş yapanların çoğu çocuklar ile kadınlardan oluşuyor.”


Urfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan Tel Abyad'ın % 10'u Türkmen, %30'u ise Kürt, geri kalanı ise Arap.


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli