Kubad Talabani: Süleymaniye halkı mutlu değil

04-05-2023
Etiketler Kubad Talabani Irak Kürdistan Bölgesi Süleymaniye
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Süleymaniye'deki durumun iyi olmadığını ve Süleymaniye halkının mutlu olmadığını söyledi. Talabani, Erbil ile Bağdat arasındaki petrol anlaşmasını da desteklediklerini belirtti.

Kubad Talabani, Bağdat’ta düzenlenen “Irak Forumu” kapsamında katıldığı panelde gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kürdistan Yurtseverler (KBY) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında ekonomik ve mali konulardaki görüş ayrılıklarına değinen Talabani, “Süleymani'de gelirin nasıl dağıtıldığı ve harcandığı konusunda açık bir memnuniyetsizlik var. Süleymaniye’de durum iyi değil, halk memnun değil" dedi.

Kubad Talabani, “Kürdistan Bölgesi’nin tüm gelirinin korunmasını, Kürdistan Bölgesi'nin tüm vilayetleri arasında adil ve eşit bir şekilde dağıtılmasını ve artık siyasi amaçlar için kullanılmamasını sağlamak istiyoruz” dedi.

“Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı destekliyoruz”

Talabani, Bağdat ile Erbil arasında petrol ve gaz yasası konusu ile federal bütçe tasarısına ilişkin anlaşmaya destek verdiklerini dile getiren Talabani, “Aynı zamanda Kürdistan'a gelen tüm gelirlerin korunmasını sağlamalıyız. Gelirler artık siyasi amaçlar için bir araç olarak kullanılmamalıdır” diye konuştu.

“Şahsım adına öngörüldüğü şekilde uygulanması şartıyla bunun çok iyi bir anlaşma olduğunu düşünüyorum” diyen Talabani, Bağdat’ın bundan sonra eski oyunlara başvurmadan görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Talabani, SOMO’nun bundan sonra petrol satışını denetleyeceğini hatırlatarak, “Petrolü kimin sattığı umurumda değil uzun zamandır söylüyorum. Bunu yıllardır açıkça söylüyorum. Önemli olan meselenin çözüme kavuşturulması ve şeffaf olunması, gelirlerin iade edilmesi, gelirlerin izlenmesi, gelirlerin adil bir şekilde dağıtılması ve Kürt halkının yararına kullanılmasıdır” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin de kendi içerisinde bir “bütçe yasası” çıkarması gerektiğini vurgulayan Talabani, " Kürdistan'da 2013'ten beri böyle bir yasamız olmadı, bu yüzden kendi yasamızı çıkarma ve halkımıza karşı bir kez daha şeffaf olmanın zamanı geldi" ifadesini kullandı.

"Petrol ihracatında gecikme zarar veriyor"

Talabani, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararının ardından Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a pompalanan petrolün durdurulmasının tüm taraflara zarar verdiğini vurgulayarak, “Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne zarar verecek" dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin gelirlerinin önemli bir kısmından mahrum bırakıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Talabani, “Kürdistan'ın gelirlerinin yüzde 90'ı petrolden geliyor. Uzun vadede bu denklemi değiştirmemiz gerekiyor. Petrole olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

KDP ile KBY arasındaki ilişkiler, KYB eski terörle mücadele görevlisi Hewkar Caf’ın geçen yıl Ekim ayında Erbil'de bir suikastle öldürülmesinin ardından gerildi. Bu olayın ardından tutuklananların sorgusunda KYB’li yetkilileri işaret etmesi ve mahkemenin kararı, KYB tarafından reddedildi.

 Ardından Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve kabinedeki KYB’li bakanlar toplantılara katılmama kararı aldı.

Talabani, bu duruma ilişkin de, “İyimserim ama henüz tamamen bu sorunlardan kurtulmuş değiliz. Çözmemiz gereken sorunlarımız var” dedi.

Irak Forumu, Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından Al-Nahrain Stratejik Araştırmalar Merkezi ile ortaklaşa düzenleniyor. Foruma yerel ve uluslararası kuruluşlar da katılıyor.

Forumun dünkü oturumlarına Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bakanları ve Iraklı liderler katıldı.

Bugün de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin katılması bekleniyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli