Fars sanatçıdan Kürtçe marş

04-05-2015
Hîwa Selah
Etiketler Neda Abrengi İran Kurdistan
A+ A-

Neda  Abrengi, İranlı bir sanatçı. Ailesi Tahran’da, kendisi ise Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyor. Neda Abrengi sinema bölümü mezunu fakat müzikle uğraşıyor.

 

Sanatçı, İŞİD’e karşı mücadelede şehit düşen peşmergeler için şarkı seslendirdi.

 

Abrengi, “Kürdistan’da yaşayarak, Kürtler’in ne kadar saygılı ve mert bir halk olduğunu gördüm. Dolayısıyla Kürtçe seslendirmek istedim” dedi.

 

İranlı sanatçı Rûdaw’ın sorularını yanıtladı...

 

Kürdistan’ı neden seçtiniz ve ne zaman geldiniz?

İran’da tanınmış bir model ve giysi tasarımcısıydım. Kürdistan Bölgesi’nden özel bir şirket modellik teklifinde bulundu, ben de kabul ettim. Bir süre kaldıktan sonra İran’a gittim. Daha sonra bir filmde rol almak üzere tekrar geldim. Kürdistan’ı ve Kürtleri sevdiğim için burada yaşamaya devam ettim.

Neden modellikten vazgeçip müziğe başladınız?   
    

Küçüklüğümden itibaren müziğe ilgim vardı. Sinema bölümünü okumaya başladığımda ise müziğin sinemanın önemli bir parçası olduğunu ve güzel bir sesin sinemadaki önemini farkederek müzik çalışmalarına ağırlık verdim.

Neden Kürtçe bir marşla başladınız?

Kürtçe’yi ve Kürt kültürünü çok seviyorum. Özellikle yerel Kürt kıyafetlerine hayranım. Ayrıca Kürdistan’da yaşayarak, Kürtler’in ne kadar saygılı ve mert bir halk olduğunu gördüm. Dolayısıyla Kürtçe seslendirmek istedim.

Seslendirdiğiniz parça Kürdistan şehitleri üzerine. İran’da bu sizin için sorun olmaz mı. ?

Hayır çünkü marşta siyasi bir mesaj bulunmuyor. Sorun çıkacağını düşünmüyorum. Marş özellkle İŞİD’e karşı mücadelede şehit düşen peşmergeler için söylendi, İŞİD’e de bir cevap niteliğinde.

İlk klibiniz yayımladıktan sonra nasıl tepkiler aldınız?

Şunu belirtmekte yarar görüyorum, bu çalışmanın benim için manevi bir önemi var. Kürt arkadaşlarım şarkıyı çok güzel seslendirdiğimi söylüyor. Ayrıca Kürtçe benim anadilim olmadığı için okumakta çok zorlandım. Ezberlemek benim için çok zordu. Provalar sırasında defalarca ağladığımı biliyorum.

Kürt müziği hakkında bilginiz var ?

İran’da yaşadığım sürede, Kürt müziği ve kültürü hakkında pek bir bilgiye sahip değildim. Üniversitede okuduğum dönemde Sine kentinden arkadaşım vardı. Onun sayesinde Kürtçe şarkılar dinlemiştim ve çok hoşuma gitmişti.

Modelliği ve moda tasarımını bıraktınız mı?

Modellik ve moda tasarımıyla uşraşmayı  çok istiyorum. Kürdistan da bu alanlara rağbet olmadığından dolayı ara verdim. Bu dönemde müzik çalışmalarına daha çok ağırlık verdim. Fakat mutlaka birgün işime tekrar başlamak istiyorum.

Evli misiniz?

Hayır, evli değilim. Evlenmeyi düşünmedim de... Sadece sanatımla uğraşmak istiyorum.

Güzelliğiniz size sorun çıkartıyor mu?

Fransa’da yaşayan bir arkadaşım birgün bana güzelliğin bana sorun olacağını söylemişti. Evet, güzel olmak bazen sorun olabiliyor. Nereye gittiğinize, kiminle görüştüğünüze dikkat ediliyor. Bu nedenle de fazla dışarı çıkmıyorum.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli