Ezidhan savaşçıları zil çalıyor!

Duhok (Rûdaw) -  Ezidhan Savunma Gücü Sorumlusu Haydar Şeşo, Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınarak silahlanmak için daha fazlaya beklemeyeceğini ifade ederek, “Almanya, İngiltere ve Belçika’dan destek istedim” dedi.

               

Rûdaw’a konuşan Haydar Şeşo, Peşmerge Bakanlığı’nı sözlerini yerine getirmediğini, bu yüzden daha fazla bekleyemeyeceğini belirtti.

 

Gücünün 3 bin kişiden oluştuğunu söyleyen Şeşo, şunları söyledi:

 

“Arkamda dış güçlerin olmadığını kanıtlamak için gücümün Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınması istenmişti. Ben de kabul ettim. Peşmerge Bakanlığı’ndan 2015’in Nisan ayında destek sözü aldım. O tarihte Bağdat’a giderek ilişkimi kestim. Bir yıl önce Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınmamız gerekiyordu.”

 

Merkezi Irak Hükümeti, Haydar Şeşo’ya Şengal Savunma Güçleri adı altında, 2014’ün Aralık ayı ve 2015’ün Ocak, Şubat ve Mart aylarında bin savaşçının maaş ödemesini yapmıştı.

 

Ocak ayında vekaleten Peşmerge Bakanlığı’nı yürüten Kerim Sincari ile biraraya gelerek bin 250 savaşçının ismini verdiğini söyleyen Haydar Şeşo, “Sabrımız sonsuz değil. Şengal, Ezidiler ve Kürtlük uğruna, bize destek verebilecek bütün kapıları çalarız. Bu yüzden Peşmerge Bakanlığı’nı sonsuza kadar beklemeyiz” ifadelerini kullandı.

 

Şengal Savunma Gücü’nün adı 5 ay önce Ezidhan Savunma Gücü olarak değiştirilmişti.

 

Gücünün bakanlık bünyesine bu isimle gimesini istediğini söyleyen Şeşo şöyle devam etti:

 

“Bu işin bu kadar gecikmesnin arkasında siyasi bir el var. Belli ki sadece zaman harcıyoruz. Gücümüzün siyasi bir partinin etkisi altında hareket etmesini istiyorlar. Bizim amacımız para değil, hizmet etmektir. Sadece silah vermelerini istiyoruz.”

 

Uluslararası destek almak istediğini söyleyen Şeşo, “İngiltere, Almanya, Belçika ve başka ülkelere giderek destek talep ettim. Ayrıca iki kez IŞİD’e karşı koalisyon güçleriyle de biraraya geldim ve silah istedim”