Eski DDKD yeni DDKD’ye karşı

Ankara (Rûdaw) - 12 Eylül öncesinin en büyük Kürt oluşumlarından olan Devrimci Doğu Kültür Derneği’nin (DDKD) başkanı ve yöneticileri, yıllar sonra kurulan yeni DDKD’yi tanımadıklarını açıkladı.

 

12 Eylül döneminde kapatılan DDKD’nin yöneticileri, yazılı bir açıklama yaptı.

 

Açıklamada, aralarında DDKD Kurucu Genel Başkanı Paşa Uzun, DDKD Genel Başkanı Şakir Tutal, DDKD Genel Sekreteri Vildan Saim Tanrıkulu, DDKD Genel Saymanı Adil Alış’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurucu ve yöneticinin imzası yer aldı.

 

Açıklamada, hiç kimsenin DDKD isminin atfedildiği gençlik örgütü ve siyasal hareket adına hareket etmeye hakkı ve yetkisinin olmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

 

“Hiç kimsenin DDKD isminin arkasına sığınarak, 45 yıllık bir siyasal gelenek ve emeğin devamcısı olarak kendisini lanse etmeye hakkı yoktur. Bu anlamda İmam Taşçıer başkanlığında, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) adıyla faaliyet sürdüren derneğin, mevcut koşullarda tarihsel gelenek olarak bilinen DDKD ile kamuoyundaki temsil biçimi açısından ne düşünsel, ne de örgütsel hiçbir ilişki yoktur.”

 

“DDKD” isminin istismar edilmesinin kimseye bir faydası olmayacağı ifade edilen açıklamada, şu görüşler yer aldı:

 

“Arkadaşlarımızı, DDKD adına ısrarla ‘siyaset’ yapan bu yanlış tutuma sessiz kalmamaya davet ediyoruz. Kürdistan’daki özgürlük mücadelesinin bugünkü gerçekliği temelinde mücadelemizi halkımızın çıkarları doğrultusunda yürütmeliyiz. DDKD siyasete alet edilmeden, bir demokratik ve kültürel kurum olarak varlığını sürdürmesine katkı sunalım.”

 

Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nın 12 Mart’ta kapatılmasının ardından 1977’de Diyarbakır’da Devrimci Doğu Kültür Derneği kuruldu. Dernek zamanla Kürtler’in en büyük örgütlerinden biri haline geldi. Büyük bölümü Kürt illerinde olmak üzere DDKD’nin 50 binin üzerinde üyesi bulunuyordu. 48 şubesi olan dernek 12 Eylül döneminde kapatıldı. Derneğin bazı eski üyeleri 2012 yılında aynı kısaltmaya sahip Devrimci Demokrat Kürt Derneği’ni kurdu.