Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Raperin mesajı: Ayaklanmanın kalan stratejik hedeflerine ulaşacağız

04-03-2024
Rûdaw
Etiketler KYB Kürdistan Yurtseverler Birliği Kürdistan Bölgesi Raperin Raperin Mahallesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - KYB Siyasi Bürosu tarafından Raperin'in yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “Seçimlerin Raperin ayaklanmasının hedeflerini canlı tutmak için altın bir fırsat olarak değerlendirilmelidir” denildi.  

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Siyasi Bürosu, 5 Mart 1991’de Saddam Hüseyin rejimine karşı başlatılan Kürt halkının büyük Raperin'in 33’üncü yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Açıklamada Kürdistan Bölgesi’nde otuz yıl önce gerçekleşen ayaklanma ve siyasi sürecin ardından Haziran ayında yapılacak bir sonraki parlamento seçimlerine doğru gidildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ayaklanmanın başındaki coşkulu ruhla, temiz ve demokratik bir seçimle yeniden iç deneyimimizi tartışmak için önümüze altın bir fırsat çıkmıştır. Birlikte yeni nesillerinin geniş ve aktif katılımıyla kürt kültürünün yönetim yolunu iyileştirip geliştireceğiz ve ayaklanmanın kalan stratejik hedeflerine ulaşacağız.”

KYB Siyasi Bürosu, yaklaşan seçimlerin tarihi Raperin'in hedeflerini canlandırmak için altın bir fırsat olması çağrısında bulundu.

Raperin’in kronolojisi

Güney Kürdistan halkı 29 yıl önce, 5 Mart 1991’de Süleymaniye’ye bağlı Raniye ilçesinde Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimine karşı büyük bir Raperin başlattı.

Raperin’in ilk günü Ranye ilçesi ve Çwarkurna, Bıtwen Ovası, Haciawa ve Serkepkan bölgeleri kurtarıldı.

Ertesi gün (6 Mart), Süleymaniye’ye bağlı Bazyan ve Pışder Ovası bölgeleri Saddam’ın askerlerinden temizlendi.

7 Mart günü Süleymaniye halkı ayaklanarak, sabaha karşı Emniyet Müdürlüğü ve Selam Karakolu’nu ele geçirdi.

Raperin, üçüncü gününde, Çemçemal, Halepçe, Arbat, Zerayan ve Piramagrun’a sıçradı.

Aynı gün içinde Süleymaniye – Kerkük anayolu Peşmergelerin kontrolüne geçti.

9 Mart’ta Koye (Köysancak), Şaklawa ve Basımra ilçelerinde halk ayaklandı.

Erbil’e bağlı Soran ilçesi, Haci Omeran, Mergesor, Çoman, Spılk, Helifan, Herir, Batas, Mesif, Taktak, Ağcalar ve Karahencir halkı da rejime karşı ayaklandı.

11 Mart günü Erbil halkı ayaklandı ve aynı gün içinde Kesnezan, Bınaslawa, Daratu, Kuştepe, Şawes, Pirzin, Malaomer, Cedide, Topzawa, Kewrgosk, Bahırke ve Berhuştır bölgelerinden rejim güçleri çıkartıldı.

Hanekin ve Celavla ilçelerinin yanısıra Musul’a bağlı Mahmur ve Duhok’a bağlı Akre, Bıcil, Surçi bölgeleri, Berderaş, Cinarte, Zırebar ve Şeyhan bölgeleri kurtarıldı.

13 Mart’ta Zaho, Slevan, ayaklanırken, Kerkük’e bağlı Perde nahiyesi, Germiyan’da ise Kelar ve Cebara bölgeleri rejimden alındı.

Duhok halkı 14 Mart ayaklanarak, Zaweta, Sersing, Deraluk, Şiladze, Amediye ve Bamerne bölgelerinde kontrolü sağladı.

15 Mart’ta Sımel halkı, 16 Mart’ta Serbaşah, Karaçuh ve Mahmur, 18 Mart’ta Perde ve etrafı, 19 Mart’ta Kerkük bölgesi Baas’tan arındırıldı.

Kerkük halkı 20 Mart’ta ayaklanarak kent merkezinden Saddam rejimini attı.

21 Mart’ta Kerkük’te Newroz ateşi yanarken, kentteki Halid karargahında çatışmalar devam ediyordu.

Ordunun saldırısı, göç ve BMGK kararı

27 Mart 1991’de Irak Ordusu büyük bir saldırıya başladı, çocuk, kadın, yaşlı, genç demeden sivilleri bir kez daha katletti. Aynı gün Kerkük, ayın 31’inde ise Erbil işgal edildi.

Ardından Güney Kürdistan halkının büyük göçü başladı ve yüz binlerce kişi Rojhılat ve Türkiye sınırlarını geçti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa ve Belçika’nın talebi üzerine 5 Nisan 1991 tarihinde Güney Kürdistan’da oluşturulacak güvenli bölge ile Kürtlerin Irak ordusunun saldırılarından korunması, insani yardımların ulaştırılması ve göç edenlerin eski yerlerine dönmelerinin sağlanmasına karar verdi.

688 sayılı BMGK kararı ile Baas rejimi güçlerinin 36’ıncı paralel’in kuzeyine geçişleri yasaklanarak, bu bölgede uçuşa yasak bir alan oluşturuldu. Bu karar ile BM, 1925 yılında Milletler Cemiyeti’nin Musul meselesi ile aldığı karardan sonra ilk kez Kürtleri tanıma ve korumaya dönük bir kararı oldu.

Oluşturulan uçuşa yasak bölge ile bir nevi Kürdistan Bölgesi facto olarak özerk bir bölge oldu.

Raperin Kürdistan’daki siyasi cephede de birliğe yol açtı. 1991 yılının Aralık ayında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) öncülüğündeki Kürdistan Cephesi, Kürdistan Bölgesinde bir parlamento seçimi yapılmasına karar verdi.

7 Temmuz 1992’de bakanlar kurulunun oluşturulmasının ardından Kürdistan Parlamentosu 4 Ekim 1992’de Kürdistan’ı Irak’ın içinde federal bir yönetim olarak ilan etti.

Bu federal yönetim 2003 yılında ABD’nin Irak’ta Saddam rejimini devirmesine kadar uzanan yaklaşık 10 yıl boyunca Saddam’ın ekonomik ve siyasi baskılarına direnerek işleyişini devam ettirdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

Newroz hayranı minik Barin oksijen tüpü ile stada gidiyor: Taraftarlar yardım topluyor

Süleymaniye’de yaşayan 7 yaşındaki Barin Yasin, Newroz Futbol Kulübü’nün sıkı bir hayranı. Minik Barin ağır zatürre hastası fakat hastalığı onun spora olan sevgisini bir milim bile azaltmadı.