Uluslararası Kürt yardım derneği
Urfa (Rûdaw) – Kobani ve Şengal’in IŞİD saldırısına uğraması ve Kürtler’in yerinden edilmesinin ardından başlayan yardım faaliyetleri uluslararası bir yardım derneğine dönüştü.
Genel merkezinin bulunduğu Urfa’da kuruluşunu ilan eden ve resmi makamlardan onay alan DEST, faaliyetini “Kürdistanî hareketin sivil toplum örgütü olarak” sürdürecek.
Tüzüğünde, DEST’in amaçları şöyle ifade ediliyor:
“DEST’in amacı, toplum ve medeniyet odaklı yeni bir kalkınma hareketi oluşturmak, sağlıklı bir gelecek için sivil toplumun gereklerini yerine getirmek, yurtiçinde ve yurtdışında yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak, insanların sosyal sorumluluk bilincini ve yardımlaşma duygusunu geliştirmek, Kürt ve Kürdistan toplumunun sosyo-ekonomik düzeyini yükseltmek, toplumsal değerlerinin korunmasına ve tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapmak, insanlar ve ülkeler arasında köprü görevi üstlenerek onları birbirine yakınlaştırmaktır.”
DEST, halen Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Kobanili göçzedelere yardımlarını sürdürüyor.
Yeni şubeler açacaklar
Rûdaw’a konuşan girişimin öncüsü, PAKURD lideri yazar İbrahim Halil Baran, DEST’in aynı zamanda edebiyattan akademiye kadar birçok alanda destekleyeceği projelerle Kürdistan’da yeni bir sosyal kalkınmaya öncülük edecek bir hareket olduğunu söyledi.
Baran, kısa bir süre içinde diğer Kürt illerinde, Avrupa ve Amerika’da şube ve temsilcilikler açacaklarını belirtti.
DEST Genel Başkanı Mehmet Zeki Unutur ise, çalışmalarını uzun yıllardır yürüttüğü yurtdışından Kobani’ye yardım için Suruç’a döndüğünü ifade etti.
Saldırıların başladığı günden bu yana bölgede yardım faaliyetlerini sürdürdüklerini ve kimi zaman engellemelerle karşılaşmalarına rağmen çalışmaya devam ettiklerini belirten Unutur, DEST’in Kobani ve Şengal’de yeniden inşanın içinde aktif olarak yer alacağı bilgisini verdi.
Unutur, her kademeden öğrenciye burs vereceklerini ve Celadet Elî Bedirxan adına bir edebiyat yarışması düzenleyeceklerini söyledi.
Beş Aydır Bölgedeler
18 Eylül 2014’te Kobani’den başlayan göç ile birlikte Suruç’ta yardım dağıtmaya başlayan ve beş aydır göçzedelerle ilgili girişimlerini sürdüren İbrahim Halil Baran ve arkadaşları, sınır hattı üzerindeki mültecilere ilk yardımları yapmış, 1990’larda boşaltılan köy ve okulların neredeyse tümünü onararak, yerleşime açmıştı.
Uluslararası basın kuruluşlarının dikkatini çeken grup, birçok habere konu olmuştu.