Başbakan Barzani: Şengal'in ayrı bir vilayet olması için çalışıyoruz

04-02-2019
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Mir Tahsin Beg Şengal
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Neçirvan Barzani, Şengal’in ayrı bir vilayet olması için çağrıda bulunarak bu konuda Bağdat ile çalışma içinde olduklarını söyledi.

 

Almanya'da geçen hafta hayatını kaybeden Ezidilerin ruhani lideri Mir Tahsin Beg'in cenazesi Erbil Uluslararası Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı.

 

Törene Başbakan Barzani'nin yanı sıra çok sayıda yetkili, yabancı misyon temsilcileri ve Ezidi toplumunun önde gelen isimleri katıldı.

 

Törende konuşan Barzani, sözlerine Ezidi Kürtlerin, “Ademoğlu, bin yıl bile yaşasan, Şark’tan Şam’a hakim olsan yine ölümün kadehinden tadacaksın” atasözü ile başlayarak, Mir Tahsin Beg’in ailesine, Ezidi ruhani meclisi ve toplumuna başsağlığı diledi.

 

Mir Tahsin Beg’in dünyada ençok sevdiği mekan olan Laleş yakınlarındaki Şeyhan ilçesinde toprağa verileceğini belirten Barzani, “Mir Tahsin Beg aramızdan ayrıldı fakat onun çalışma ve çabaları Kürt halkının tarihinde her zaman anılacak ve canlı kalacaktır. O Kürdistan devrimlerine aktif katıldığı için birçok defa gözaltına alındı, sürgün edildi. Mir’in devrime katılması binlerce Ezidi Kürdün de devrime katılmasını sağladı” dedi.

 

Ezidi Miri’nin devrimden sonra da Ezidilerin siyasi sürece katılması için büyük çabalar sarfettiğini ifade eden Başbakan Barzani, Mir Tahsin Beg’in Kürdistan ve Irak’taki demokrasi süreçleri için yaptıklarının büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

 

Ezidilerin yaşadıkları bölgede kendi yönetimlerine sahip olmaları gerektiğini savunan Barzani, “Daha önce de söylediğimiz gibi, Ezidiler yaşadıkları bölgelerde yönetime daha aktif katılmalı. Şengal’in vilayet olması için Kürdistan Bölgesi’nde ve Bağdat’ta da ciddi bir çaba içerisinde olacağız” dedi.

 

Neçirvan Barzani, IŞİD’in Şengal’e yönelik saldırılarını hatırlatarak, “Ezidi kardeşlerimize yönelik bu insanlık suçu sistematik ve büyüktü. Biz Kürdistan halkı olarak hiçbir zaman o büyük felaketi unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

IŞİD’in Şengal’de çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 417 kişiyi kaçırdığını belirten Barzani, kaçırılan 3 bin 300 küsür kişinin kurtarıldığını belirterek, “Biz şu kararı aldık. Her bir Ezidi neferi kurtarılana kadar, esirleri kurtarmak temel görevimiz olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Neçirvan Barzani, Şengal'in imarı için Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ve uluslararası toplumla çalıştıklarını ve bunun Mir Tahsin Beg’in en büyük dileği olduğunu söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli