Duhok’ta 200 yıllık meşe ağacı ateşe verildi

Erbil (Rûdaw) – Duhok’un Demka köyünde, kimliği henüz belirlenemeyen piknikçiler yaklaşık 200 yaşında olduğu tahmin edilen meşe ağacını ateşe verdi. Olay bölgede halkın tepkisine neden oldu.

Yerel halk, piknikçilerin 200 yıllık meşe ağaçlarından birini yakmasına tepkili ve hükümeti failleri bulmaya, Kürdistan Bölgesi'nin doğasını tahrip edenler hakkında da harekete geçmeye çağırdı.

Demka Köyü Muhtarı Arif Gulli, "Bu ağacın yanmasına çok üzüldük. Bu ağaç 200 yaşındaydı. Biz çok faydalanıyorduk. Bu gerçekten bir felaket" dedi.

Gulli, yakılan meşe ağacının yaşadıkları bölgenin doğasına kattığı güzellik açısından da büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Yetkililer ağacı yakanların tutuklanacaklarına dair söz verdi ancak şu ana kadar gözaltına alınan kimse bulunmuyor.

Duhok Çevre Koruma Müdürü Sado Cemal, "Piknik yapmak için bölgeye giden ve ağacı ateşe verenlerin kimliğinin ortaya çıkarılması için araştırmalarımız devam ediyor. Bulundukları anda onları yakalayıp haklarında yasal işlem başlatacağız” dedi.,

Duhok daha önce de ağaç kesimiyle gündeme gelmişti. Geçen yıl, eyalette 1.000'den fazla meşe ağacını kestiği için bir kişi tutuklandı.

Başkent Erbil de dahil olmak üzere Kürdistan Bölgesi'nin diğer birçok yerinde yerel halk ve yetkililer, başta yaşlı meşe ağaçları olmak üzere ağaçların kesilmesinin, özellikle dağlık bölgelerde giderek artan bir durum haline geldiği konusunda uyarıda bulundu.