Mehdi Zana'nın vefat haberi Kürtleri üzdü

04-01-2023
Serpil Güneş
Etiketler Mehdi Zana
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt siyasetçi ve yazar Mehdi Zana kendisi hakkında çıkan vefat  haberine ilişkin konuştu.  Zana "Melekler beni koruyor, hepinizden daha sağlıklıyım" dedi.

Bu sabah sosyal medya 82 yaşındaki tanınmış Kürt siyasetçi Mehdi Zana'nın vefat ettiğine dair haberlerle çalkalandı. İsveç'te yaşayan Zana'nın vefat haberi üzerine Rûdaw kendisine ulaştı. 

Rûdaw'a konuşan Mehdi Zana, sabahın erken saatlerinden beri çok sayıda telefon aldığını ve büyük şaşkınlık içerisinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Erken saatlerde aldığım telefon ile sosyal medyada vefat haberimin yayıldığını öğrendim.  Kimler neden böyle haberler yayıyor bilmiyorum. 82 yaşına gelmiş bir insan olmama rağmen sağlığım gayet yerinde. Melekler beni koruyor. Herkesten daha sağlıklıyım. Beni soranlara selamlar."

Mehdi Zana kimdir?

20 Aralık 1940 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde dünyaya gelen Mehdi Zana “Bilici” olan soyadını sonradan, bu sözcüğün Kürtçe karşılığı olan “Zana” ile değiştirdi.

Eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Şükran Zana kız kardeşi, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana eşidir.

Mehdi Zana, Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO)’nın yöneticilerinin arasında yer aldı.

1963'te Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) katıldı. TİP Silvan Şubesi’nin kuruluşuna öncülük etti ve iki yıl başkanlığını üstlendi.

1978 yerel seçimlerinde bağımsız aday olarak Diyarbakır Belediye Başkanlığı’na seçildi. 12 Eylül 1980 askerî müdahalesinden sonra tutuklanarak çeşitli suçlardan hüküm giydi ve cezasını Diyarbakır, Aydın, Afyon ve Eskişehir cezaevlerinde yatarak çekti.

Yaşamında kesintilerle de olsa toplam 16 yıl cezaevinde yattı.

1975 yılında akrabası olan Kürt kadın siyasetçi Leyla Zana ile evlendi. Zana iki çocuk babasıydı.

Zana, 1994 yılından sonra on yıl İsveç’te yaşadı; Ekim 2004’te yurda döndü ve hakkındaki davalardan dolayı gözaltına alındıysa da daha sonra serbest bırakıldı. Anıları ile siyasi görüşlerini yazarak kitap olarak yayımladı. "Bekle Diyarbakır" adlı anı kitabında, siyasal bilinçlenmesinde terzihanenin önemini anlatmaktadır.

Zana’nın yazdığı eserler şunlar:

Bekle Diyarbakır (1991), Vahşetin Günlüğü - Diyarbakır Zindanlarından (1992), Sevgili Leyla - Uzun Bir Sürgündü O Gece (anı, 1995), Zelâl Yeniden Doğuş (1996).

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli