Engelliler ‘engelsiz yaşam’ istedi (YENİLENDİ)

Haber Merkezi – “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla Kürt illerinde de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

 

Van Altı Nokta Körler Derneği Ağrı Şubesi üyeleri, Engelliler Günü münasebetiyle Vali Mehmet Tekinarslan’ı makamında ziyaret etti. 


Engelli vatandaşların sorunlarını dinleyen Vali Tekinarslan, kendisine iletilen sorunların çözümü için gerekenlerin yapılacağını söyledi.


Toplu taşıma araçlarında engellilerin karşılaştıkları sorunlara değinen Vali Tekinarslan, bunun için ilgili kuruluşlarla bir eğitim programı düzenleyeceklerini kaydetti.

 

Hakkari’de ise, Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü tarafından yemek programı düzenlendi. 


Yemek programına Vali Yakup Canbolat, Vali Yardımcısı Mehmet Emin Taşçı, ASP İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, Hakkari Engeliler Derneği Başkanı Mesut Keskin, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

 

Yemeğe katılan engelli çocuklara oyuncak hediye edildi.

 

Van Yörem Sanat Merkezi tarafından da gün vesilesiyle bir program düzenlendi. 


Sanat merkezinde düzenlenen programda konuşan Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu, ilde 18 bin engellinin tespit edildiğini ve bunlardan 5 bin 300 engellinin rehabilitasyon merkezinde, 2 bin 600 engellinin ise normal okullarda eğitim gördüğünü belirterek, eğitime devam eden tüm engellilerin başarılı olduğuna dikkat çekti.

 

Engellilerin sadece insanlardan manevi güzellik beklediğini vurgulayan Kasapoğlu, şunları söyledi:

 

“Engelli kardeşlerim sadece kalbinizin güzelliğini, yüreğinizin güzelliğini ve yüzünüzün gülmesini istiyorlar. Başka bir şey istemiyorlar. Ben 17 yıldır bunların içerisindeyim. Bunlardan aldığım zevki başka toplumdan alamıyorum. Bu kapsamda bizleri hatırlayıp böyle bir etkinlik düzenlediğinden dolayı sanat merkezi yetkililerine ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.”

 

Bir buçuk milyon nüfustan 120 bininin engelli olduğu Diyarbakır’da, engelliler “engelsiz bir yaşam” istedi.

 

“Dünya Engelliler Günü” nedeniyle AZC Plaza önündeki açıklamaya  Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın da katıldı.

 

GAP Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Kadri Tokdemir, nüfusu bir buçuk milyon olan Diyarbakır’da 120 bin engelli bulunduğunu belirterek, engellilerin yaşamının kolaylaştırılması için yerel yönetimlerin daha çok çaba harcaması gerektiğini söyledi.

 

Tokdemir, Diyarbakır’da kaldırımı işgal eden esnaftan dolayı engellilerin yaşamının zorlaştığına dikkat çekerek, “Yol ve kaldırımların, bina girişlerinin engellilere göre yapılması gerekiyor” dedi.

 

Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın ise, engellilerin sorunlarının çözülmesi için daha çok çaba harcayacaklarını ifade etti.

 

Açıklamadan sonra engelliler, otomobil ve minibüs sürücülerine karanfil dağıttı.