Rûdaw, Çin'in önde gelen medya kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor

03-11-2023
Rûdaw
Etiketler Rûdaw İşbirliği Ako Muhammed Çin Medya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw, Çin’in başkenti Pekin'de ofis açan ilk Kürt medya kuruluşu oldu.

Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, 20 Ekim 2023’de Pekin’de düzenlenen Dünya Medya İşbirliği Forumu'na katıldı.

Ako Muhammed forumun ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisinin haftalık olarak uluslararası topluma sunulduğu Çin Dışişleri Bakanlığı basın konferansına katıldı.

Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed ile Çin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Gazetecilik Merkezi yetkilileri de bir araya geldi.

Ako Muhammed’in Pekin ziyareti Çin’deki faaliyetleri bağlamında Kürt medyası açısından yeni bir dönemin başlangısı oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Gazetecilik Merkezi yetkilileri, “Rûdaw’ın rolünü takdir ediyoruz. Rûdaw aktif bir medya merkezidir. Kendileri düzenli olarak basın toplantılarına davet edilir ve üst düzey Çinli diplomatlar Rûdaw ile konuşur ve özel demeçler verir” diye konuştu.

Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed ile kendisine eşlik eden ekip daha sonra aralarında CCTV Plus, CMG ve 20'den fazla Asya ülkesiyle senkronizasyonu bulunan China Central Channel'in de aralarında olduğu Çin medya kuruluşlarını ziyaret etti.

Rûdaw ekibi, söz konusu kuruluşların haber merkezleri ve stüdyolarını gezdi. Ardından Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed, CCTV Plus Direktörü Gao Way ile bir mutabakat zaptı imzaladı.

Gao Way, "Rudaw Medya Ağı ile daha fazla çalışmayı, haber alışverişinde bulunmayı ve Rûdaw çalışanları ile aramızdaki ilişkiyi güçlendirmeyi umuyorum" dedi.

Çin'in küresel televizyon ağı CTGN, Rûdaw ekibinin gezisinin ikinci durağıydı. CTGN, Çince'nin yanı sıra 70 ülkede İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca dillerinde 24 saat yayın yapıyor. Aynı zamanda Rûdaw da dahil olmak üzere dünya çapında 20 bin medya kanalıyla koordineli çalışıyor.

CCTV Plus Direktörü Gao Way “Burada şunu belirtmek isterim ki, bu yıl Rûdaw Media Ağı ile mart ve eylül aylarında çok iyi bir koordinasyon ve işbirliği gerçekleştirdik; bu, iki taraf arasındaki işbirliği açısından çok iyi bir başlangıç. Gazetecilerden oluşan ekiplerimizi karşılıklı ağırlayabiliriz ve birlikte ortak ürünler üretebiliriz. Bilgi, video ve arşiv alışverişinde bulunabilir, misafirlere haber turları sağlayabiliriz. En iyi yol Rûdaw muhabirlerini Pekin ofisine davet etmektir. Önemli konuları görüşmek üzere” diye konuştu.

Rûdaw Medya Grubu Genel Müdürü Ako Muhammed de şunları söyledi:

"Çin medyasıyla daha geniş bir ilişki kurmak için Çin'e geldik. Latin Amerika ve Asya'daki büyük ajanslarla iyi ilişkiler kurma fırsatımız oldu. Gerçekten de Çin'de genel olarak insanların Kürtler hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını ve Kürdistan'ı tanımadıklarını gördük. Gelecekte geçmişte olduğundan çok daha fazla ortaklığımız olacak. Çin'de bir ofisimiz var ve burada aktif çalışan arkadaşlarımız bulunuyor.”

Rûdaw yakın zamanda CGTN ile işbirliği içinde biri Irak-ABD savaşı, diğeri Olimpiyat Oyunları hakkında olmak üzere iki program hazırladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli