KDP 14'üncü kongresini gerçekleştiriyor

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 12 yıl aradan sonra 14’üncü Olağan Kongresi’ni bugün Duhok’ta gerçekleştiriyor. Bu kongre ayrıca KDP’nin Duhok’ta yaptığı ilk kongre olma özelliğini taşıyor.

KDP, Olağan Kongreye gidiyor. Duhok’ta KDP Genel Başkanı Mesud Barzani’nin katılımı ile gerçekleştirilecek olan kongre, üç gün sürecek. Kongreye dışarıdan misafir davet edilmedi. 

27 Ağustos’ta start alan kongre hazırlıkları kapsamında Kürdistan Bölgesi ile Irak genelindeki il ve ilçe teşkilatlarında kongreye katılacak olan delegelerin seçimi yapılmıştı. Bu kongreye binden fazla delege katılacak.

16 Ağustos 1946'da kurulan Kürdistan Demokrat Partisi’nin genel sekreterliğine Mele Mustafa Barzani getirildi.

Partinin iç tüzüğüne göre 4 yılda bir kongre yapılması gerekiyor. Ancak 2014’te yapılması gereken kongre, IŞİD savaşı ve ardından koronavisrüs salgını nedeniyle ertelenmişti.

KDP’nin geçmiş kongreleri

Birinci Kongre

KDP’nin ilk kongresi 16 Ağustos 1946'da Bağdat'ta Said Fahim'in evinde gizlice yapıldı ve 70 üye katıldı. Mele Mustafa Barzani, o dönem Kürdistan Cumhuriyeti'ni savunma amacıyla Mahabad’da olduğu için kongreye katılamadı. Kongre tüzük ve programı onayladı ve partinin adı Kürt Demokrat Partisi olarak belirlendi.

İkinci Kongre

KDP’nin ikinci kongresi Mart 1951'de Bağdat'ta Ali Hemed'in evinde 30 üyenin katılımıyla yapıldı; Kongre yine gizli bir şekilde gerçekleştirildi ve partiye geçici bir liderlik atandı.

Üçüncü Kongre

KDP’nin üçüncü kongresi 26 Ocak 1953'te Kerkük'te yapıldı. Yaklaşık 40 delegenin hazır bulunduğu kongrede partinin adı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olarak değiştirildi ve öğrenci, kadın ve gençlik örgütleri kuruldu.

Dördüncü Kongre

Dördüncü Kongre 4-7 Ekim 1959 tarihlerinde Bağdat'ta Kake Ziyad Bey'in evinde yaklaşık 130 delegenin katılımıyla yapıldı; Kongre, Mele Mustafa Barzani'nin Sovyetler Birliği'nden dönüşünden sonra gerçekleşti. Mustafa Barzani'nin katıldığı ilk kongreydi.

Beşinci Kongre

Beşinci KDP Kongresi Mayıs 1960’ta Bağdat'taki parti merkezinde 148 üyenin katılımı ile gerçekleştirildi. Kongre, Eylül Devrimi'nin patlak vermesinden kısa bir süre önce gerçekleşti ve 5 gün sürdü.

 Altıncı Kongre

Kürdistan Demokrat Partisi'nin altıncı kongresi 1964 yılı Temmuz ayı başlarında Süleymaniye’nin Qaladize ilçesinde yapıldı; Kongre, devrim hareketinin Irak hükümeti ile bir yandan savaş ve bir yandan ateşkes içinde olunduğu bir döneme denk geldi. Kongrede Merkez Komite üyeleri kongrede seçildi.

Yedinci Kongre

KDP yedinci kongresi 15 Kasım 1966 tarihlerinde 370 üyenin katılımıyla Erbil’in Çoman ilçesi Gelale beldesinde yapıldı. Kongre, önceki gibi, devrim hareketinin Irak hükümeti ile savaş ve ateşkes içinde olduğu bir döneme denk geldi. Parti tüzük ve programlarında bazı değişiklikler yapıldı; Politbüro üyeleri beşten yediye çıktı.

Sekizinci Kongre

Sekizinci kongre 1 Temmuz 1970'de Erbil’in Nawpirdan bölgesinde 488 delegenin katılımıyla yapıldı; Kongre, 11 Mart anlaşmasının imzalanmasından sonra yapılan en büyük kongre oldu. İlk kez çok sayıda kadın üye katıldı; Çeşitli partilerden delegeler de katıldı.

Dokuzuncu Kongre

Dokuzuncu kongre 4 Ekim 1979'da Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mirgever-Zêwe bölgesinde yapıldı. 1975’te İran ile Irak hükümetleri arasında gerçekleştirilen Cezayir anlaşması ile devrimin sona ermesi ve Ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani'nin vefatından sonraki ilk kongreydi; Kongre, partinin lideri olarak Başkan Mesud Barzani'yi seçti.

Onuncu Kongre

KDP’nin onuncu kongresi, 2-12 Aralık 1989 tarihleri arasında tekrar Mirgever’de 332 üyenin katılımıyla düzenlendi. Kongre, İdris Barzani ve Halepçe kimyasal saldırısının ardından yapıldı. Kongrede, halkın içinde bulunduğu hayal kırıklığına rağmen, Peşmerge mücadelesinin çöküş nedenleri, kurtarılan bölgelerin işgali ve mücadelede yeni bir aşamaya hazırlanma nedenleri tartışıldı.

On Birinci Kongre

KDP’nin on birinci kongresi 1993 yılında 2 bin 167 üyenin katılımıyla Erbil'de yapıldı. Kongre, Kürdistan Bölgesi’nin kurtarılması ve Kürdistan Parlamentosu’nun kurulmasının ardından yapılan ilk kongre oldu. Kongre’de KDP ve Yekgirtin birleşti; Sosyalist Parti, Halk Partisi ve PASOK'un eski yöneticilerinin bir kısmı KDP’ye katıldı. Kongre aynı zamanda KDP tarihinde en çok üyenin katılımı ile yapılan kongre oldu.

On İkinci Kongre

KDP on ikinci kongresi, 10-14 Haziran 1999 tarihlerinde 1.473 üyenin katılımıyla Erbil'de yapıldı. Kongre, iç çatışmaların sona ermesinin ardından düzenlendi. Kongrede partinin iç tüzüğünde bazı değişikliklere gidildi.

On Üçüncü Kongre

KDP’nin on üçüncü kongresi 11-18 Aralık 2010 tarihleri arasında Erbil'de yapıldı. Kongreye 1500'den fazla delege katıldı. Partinin plan ve programında değişiklikler yapıldı. Kongrede Başkan Barzani, Neçirvan Barzani’yi, KDP Genel Başkan Yardımcılığına önerdi ve öneri oy birliği ile kabul edildi.

On üçüncü kongrede 10 maddelik “Ulusal Hedefler” belirlendi ve KDP’nin Kürdistan ve Irak'taki (Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkını tanıyan) taraflarla iyi ilişkiler kurma hedefinde olacağı belirtildi. Bu kongreden yedi yıl sonra, 25 Eylül 2017’de KDP, Güney Kürdistan'da ilk resmi bağımsızlık referandumuna öncülük etti.