Şırnak (Rûdaw) – Şırnak’ın Silopi ilçesinde fıstık hasadı başladı. Bu yıl 120 bin dönümlük arazide üretilen fıstığın rekoltesinde geçtiğimiz yıllara oranla artış sağlansa da, çiftçi ürünün kilosuna 6 TL’den fiyat biçilmesi ile emeklerinin karşılığını alamadığını düşünüyor.
Türkiye genelinde yer fıstığı üretiminde ilk sırayı alırken, ilçede 120 bin dönüm arazide fıstık üretiliyor. 60 bin ton yer fıstığının hasat edilmesi beklenen ilçede, yer fıstığı tarlada 6 liraya satılıyorken market ve pazarda 35 lirayı bulabiliyor.
Koronavirüs pandemisi yüzünden yer fıstığı satışları düştüğü için geçtiğimiz seneden kalma fıstıklar hâlâ çiftçinin elinde. Bu yüzden de fıstığın fiyatı bu sene geçtiğimiz seneye oranla daha ucuz.
“Kilo başına bize 2 TL kalıyor”
Rûdaw’a konuşan çiftçi Salih Guvcin, “Bu fıstıkları ekiyoruz ama zarar ediyoruz. Tohumu, ilacı, mazotu, işçiliği, işlemek için kullanılan traktör, sulamasını hesaba katınca kilo başına 4 liralık bir masraf çıkıyor. Biz de kilosunu 6 liraya satıyoruz. Bu iş nasıl olacak? Kilo başına bize 2 lira kalıyor ama bu da bizi kurtarmıyor” dedi.
“Ambara koyacağız”
Sektördeki kâr oranının azlığından yakınan işçi Selahattin Durak ise “Bu işin kazancı, kâr etmemize imkan vermiyor. Fıstıklar kaldı şimdilik. Ambarlara koymaktan başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.
Silopi’de fabrika bulunmadığı için hasat edilen yer fıstığı, işlenmesi için Osmaniye’ye gönderiliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın