Kürt anne: Hırsıza, çeteye af var siyasi tutuklulara yok, böyle adalet olmaz!

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da eşi ve oğlu KCK davasından tutuklu bulunan Necime Yaşar, yeni yargı paketi ile “hırsız ve çetelerin” affedildiğini belirterek, “Onlara var siyasilere yok. Böyle adalet olmaz” dedi.

Türkiye’de yargı reform paketinin ilk aşaması Meclis’te onaylanarak yürürlüğe girdi. İkinci yargı paketi için ise çalışmalar sürüyor. Yıl başına kadar tamamlanması beklenen yargı paketinin ikinci kısmında ağırlıklı olarak infaz süreleri ile ilgili düzenleme yer alacak.

Af beklentilerini yükselten infaz düzenlemeleri ile 129 bin tutuklunun hapisten çıkması bekleniyor. Ancak yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre, sayıları 10 bini bulan siyasi tutuklular yeni yargı reformundan yararlanamaycak.  

Eşi Hida Yaşar’ın KCK davasından 10, oğlu Selahattin Yaşar’ın ise aynı davadan 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığını dile getiren Diyarbakırlı Necime Yaşar, yargı reformunun siyasi tutukluları kapsamamasına tepki gösterdi.

Bu düzenleme ile eşine ve oğluna kavuşmayı arzuladığını ancak mevcut haliyle bu arzusunun gerçekleşmeyeceğini dile getiren Yaşar, “Af çıkarılacaksa geneli kapsamalı. Hırsıza çeteye af var siyasi tutukluya yok. Böyle adalet olmaz” dedi.

Yeni düzenlemeden “kader mahkumu” olarak tabir edilen kişiler yararlanıyor. 5 yılın üzerinde hapis cezası alan siyasi tutuklular ise ceza indiriminden yararlanamıyor.

Rûdaw’a konuşan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Herhalde bu paketler Alaaddin Çakıcı ve onun gibi kirli işler nedeniyle tutuklanan mafya ve çeteleri serbest bırakmak istiyorlar, ku bunların da çoğu MHP’ye yakın kişiler” diye konuştu.  

Diyarbakır Barosu’na göre ise düzenlemeler “eşitlik ölçülerine” aykırı ve hukuki açıdan Kürt siyasi tutukluların serbest bırakılmaması “çiftestandart.”

DEiyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Paket eşitliği korumalı ve ayrım gözetmeden tüm tutukluları kapsamalı. Terör suçundan yargılanan 10 bin siyasi Kürt tutuklu bu paketten yararlanamayacak” dedi.

Yargı reform ile “genel af” beklentisi de gündeme gelen konular arasında. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, genel affın “adalet duygusunu yaralayacağını” dolayısıyla böyle birşeyin sözkonusu olmadığını açıklamıştı.