Kürdistan Bölgesi'nde trafik kazalarının zararı ortalama yıllık 20 milyon dolar

03-10-2019
Rawa Abdullah
Etiketler Kürdistan Bölgesi Trafik kazası Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi'nde son 3 buçuk yılda meydana gelen yaklaşık 15 bin trafik kazasında 2 bin kişi hayatını kaybederken 26 bin 141 kişi de yaralandı. Kazaların neden olduğu yıllık sosyo- ekonomik zarar ortalama 20 milyon dolar olarak tespit edildi.

Kürdistan Bölgesi Trafik Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 3 buçuk yılda Kürdistan’ın genelinde 15 bin kaza meydana geldi.

Bu kazalarda 2 bin kişi hayatını kaybederken 26 bin 141 kişi de yaralı olarak kayıtlara geçti. 35 bin aracın karıştığı tüm kazaların neden olduğu yıllık sosyo- ekonomik zarar ortalama 20 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Rûdaw’a konuşan Heli Sur Derneği Başkan Yardımcısı Meriwan Aziz, kaza sayısının çok daha fazla olduğunu belirterek, “Kürdistan’da yapılan bütün kazalarda tutanak ve rapor alınmıyor. Dolaysıyla trafik genel müdürlüğünün kayıtlarına geçmiyor. Bunun en başlıca sebeplerinden bir tanesi sigorta şirketlerinin olmaması olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Nüfus artışıyla birlikte, her gün trafiğe çıkan araç ve sürücü sayısındaki artış, yıllar itibariyle meydana gelen trafik kazası oranlarında çok hızlı bir yükseliş meydana getirmektedir.

Trafik kazalarının yüzde  % 59'nun nedeni aşırı hız

Yollarda yapılmamış, kazaların % 59'nun aşırı hız, yüzde 32,2’sinin trafik kuralları ihlali ve yüzde 8,3’ü ise araçta bulunan teknik sorunlardan dolayı meydana geldiği tespit edildi.

Otomobil ithalatına sınırlama getirilmesi gerektiğini söyleyen Aziz, “Kürdistan’da oto yolların gözden geçirilmeye ihtiyacı var. Kürdistan Bölgesi’nin genelinde oto yolların yüzde 11’i çift yol” diye konuştu.

İstatistik Başkanlığı verilerine göre, son 3 yılda Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Germiyan illerinde toplam 12 bin 474 trafik kazası meydana gedi. 2019’un ilk 6 ayında ise bin 784 kazanın yaşandığı kayıt altına alındı.

Kazaların yüzde 61’i gündüz yüzde 31,7’asi ise gece yapıldığı belirtildi. En çok kazanın ise Ağustos ve Eylül aylarında yapıldığı dile getiren Aziz şöyle devam etti:

Yapılan kazalarda en az iki araç zarar görüyor. Her aracın tamir ve onarımı için 2 bin dolar masrafı olduğunu varsayalım, son 3 buçuk yılda yapılan 11 bin 585 kazanın maddi zararının 23 milyon dolar olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Kayıt altına alınmayan kazaları da hesaba katarsak bu rakam 70 milyon dolara kadar çıkacak. Yıllık bazda düşünecek olursak yıllık 20 milyon dolara tekabül ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli